Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Спасовски за „Политика“ за Самитот на ОБСЕ во Скопје: РС Македонија мисли глобално

  Во денешниот број на белградска „Политика“, на тема Самитот на ОБСЕ чиј претседавач е Република Северна Македонија, а од 28 ноември до 1 декември се одржува во Скопје, во која се обработува политичкиот контекст на овој, 30-ти по ред Министерски совет на ОБСЕ и неговото значење за иднината на оваа најголема регионална безбедносна организација, […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Спасовски: Инцидентите на Косово го засегаат целиот регион-безбедносната состојба во РС Македонија е под контрола

  Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, одговарајќи на прашање за безбедносната состојба во Република Северна Македонија по настаните во Косово, за српска „Политика” истакна дека безбедносната состојба е под контрола, но дека инцидентите го засегаат целиот регион. „Инцидентите на северот од Косово секако дека го засегаат соседството, односно целиот регион, но безбедносните служби будно ја следат ситуацијата, […]

Вести Македонија

Премиерот Заев со авторски текст во Политика посветен на „Отворен Балкан“

Премиерот Заев со авторски текст во Политика посветен на „Отворен Балкан“: Нашите народи бараат да се здружиме, за подобро денес и подобро утре Зошто на Економскиот форум во Скопје на 29 јули реков дека започнува нова ера на соработката во регионот? „Отворен Балкан“ е спротивно на сѐ она што до сега е синоним или стереотип […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Пендаровски за “Политика”: За македонскиот идентитет не може да се преговара

  Македонскиот идентитет и јазик не се, ниту пак би можеле да бидат предмет на какви било преговори. Нашиот идентитет и македонскиот јазик се резултат на културен и научен факт, резултат на долгогодишниот историски и културен развој. Впрочем, процесот на развојот на нашиот идентитет и јазик по ништо не се разликува од развојот на јазиците […]