Вести Македонија Ударни вести

Координација на затворските управи и медицинскиот персонал за обезбедување здравствена заштита

  Државниот секретар, д-р Јусуф Хасани, денеска, присуствува на настанот за координација на затворските управи и медицинскиот персонал за обезбедување здравствена заштита во затвори и претставувањето на стандардната оперативна процедура за вршење здравствена заштита.         – И покрај силниот фокус во справувањето на Министерството за здравство во борбата со пандемијата, на висок […]

Вести Македонија Ударни вести

Владата ќе ја одржи редовната 122-ра седница

  Владата денеска ќе ја одржи редовната, 122-ра седница на која согласно предложениот дневен ред, на седницата ќе биде разгледуван Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за здравствената заштита и за новата предложена мерка за финансиска стимулација на матичните лекари, доколку бројот на нивните вакцинирани пациенти против ковид-19 надмине 70%. Исто така, на седницата ќе биде […]

Вести Македонија Ударни вести

СЗО: Дали луѓето можат да си дозволат да платат за здравствена заштита?

  Овој извештај претставува прва сеопфатна анализа на финансиската заштита во здравствениот систем во Северна Македонија. Го опфаќа периодот од 2006 година до денес. Врз основа на микроподатоци од годишни анкети за потрошувачката на домаќинствата, кои ги спроведува Државниот завод за статистика, клучните наоди во извештајот се следниве. Во 2018 година, околу 4% од домаќинствата […]