Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Граѓаните ќе можат да вршат увид во надоместоците за платежни услуги на банките

  Народната банка на својата интернет-страница до крајот на овој месец ќе започне да објавува споредбени податоци за видот и висината на надоместоците за најрепрезентативните услуги поврзани со платежните сметки, по поединечен давател на платежни услуги (по банка). Овие активности на централната банка се преземаат за натамошно зајакнување на заштитата на граѓаните како потрошувачи на […]

Вести Македонија Ударни вести

Сметки за вода може да се платат на апарати во Скопје

  Јавното претпријатие Водовод и канализација – Скопје, со цел доближување на услугите до своите корисници, имплементира активности кои се дел од планот за дигитализација.     Имено покрај големиот број на дигитализирани услуги, како добивање на електронски фактури, електронска регистрација на корисник, пријавување на дефекти и достапност на различен тип на документи преку e.vodovod-skopje.com.mk, […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Зибери: Граѓанинот е во должничко ропство – бараме измена на Законот за извршување

  Народниот правобранител Насер Зибери, на денешната прес-конференција информира дека како овластен предлагач до Владата ќе достави Иницијатива за измени на Законот за облигациони односи и Законот за извршување, кои се однесуваат на прашањето на казнената камата. “Долг од околу 370 илјади денари, за девет години станува над 800 илјади. Долг од над 500 илјади […]