Вести Македонија Ударни вести

УЈП го продолжи рокот за поднесување на ДДВ-04 пријави до 28 април

  Управата за јавни приходи ги известува даночните обврзници и сметководителите дека се продолжува рокот за поднесување на ДДВ-04 пријавите за три работни дена. Крајниот рок за поднесување на овие даночни пријави за даночните периоди од 01.01.2023 – 31.03.2023 и за 01.03.2023 – 31.03.2023 година од месечните и тримесечните обврзници за ДДВ наместо 25, ќе […]

Вести Македонија Ударни вести

Нова апликација “МојДДВ” прилагодена на повисокиот лимит

  Управата за јавни приходи ги информира корисниците на апликацијата МојДДВ, дека е извршено нејзино прилагодување согласно измените и дополнувањето на Законот за враќање на дел од данокот на додадена вредност за физички лица објавен во Сл.весник на РСМ бр.65/2023  објавен на ден 23.03.2023 година. Ова значи дека сите корисници на МојДДВ, ќе треба да ја превземат […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Мицкоски: Викенд без ДДВ за да се ублажи инфлацијата

  Прeтседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски во своето гостување во „Отворено студио на МРТ“ зборуваше за состојбите во економијата, во земјата каде посочи на високата инфлација и потсети дека ВМРО-ДПМНЕ зборуваше за мерки во економијата уште кога започнуваше кризата. -Ние за мерки во економијата зборувавме уште кога започнуваше кризата и ние кажувавме дека ќе се […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Од денес 0% ДДВ за основните прехранбени продукти за намалени малопродажни цени

  Од денеска стапува на сила мерката за намалувањето на ДДВ-то за основните прехранбени продукти од 5% на 0%. Со стапувањето на сила на оваа мерка сите маркети кои продаваат леб, брашно тип-400, млеко со масленост од 2,8%, од 3,2 и 3,5% масленост, бел шеќер, сончогледово масло, месо и други кланични производи за јадење, бел […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Испратени измените на законите за ДДВ и акцизи до Собрание, пратениците да ги поддржат

  Владата денеска ги испрати до Собранието измените и дополнувањата на Законот за данокот на додадена вредност и на Законот за акцизи. Во дописот од Владата се наведува дека овие измени и дополнувања треба да бидат донесени во итна собраниска постапка за да се обезбеди намалување на највисоките малопродажни цени на бензините и другите нафтени […]

Вести Македонија Ударни вести

УЈП почна со исплата на ДДВ на граѓаните од 6,5 милиони евра

  Управата за јавни приходи почна со исплата на износот од ДДВ, за првите три месеци од годинава. Според податоците, на граѓаните ќе им бидат исплатени околу 6,5 милиони евра. Во ова тромесечје граѓаните скенирале 67.255. 511 фискални сметки, а прометот изнесува 32.434.528.850 денари. Од УЈП информирааат дека граѓаните може да се информираат на своите […]

Вести Македонија

Прирачник на МФ за „Купувам домашно“

Со цел стимулирање на купување домашни производи, а со тоа и поддршка на македонското стопанство во услови на COVID-19 кризата, домашната платежна картичка е наменета исклучиво за македонски производи и услуги, додека повратот на ДДВ преку МојДДВ за македонски производи е покачен од 15% на 20%. За да се информира јавноста што се спаѓа под […]