Вести Изјави Македонија Ударни вести

Зелените партии од Западен Балкан потпишаа Декларација за заедничка соработка

  Зелените партии од регионот на Западен Балкан, во Сараево потпишаа Декларација за заедничка соработка.       “Оваа иницијатива започна пред една година во рамките на Зелената Балканска Мрежа и е многу автентична, потекнува од нас самите зелени партии од целиот регион и е многу поразлично од она што често го среќаваме во државите […]

Вести Македонија Ударни вести

Комората на геодетите усвои Декларација за унапредување на геодетскиот сектор

  Собранието на Комората на геодетски друштва усвои Декларација за развивање и унапредување на приватниот гоедетски сектор со која ќе бара од државните институции поддршка за креирање на законски и подзаконски решенија кои се создадат поволни услови за водење на бизнис во овој сектор. На седницата беше донесена и одлука за формирање на Советодавно тело, чии […]

Вести Македонија Став Топ теми Ударни вести

МНР: Декларацијата на бугарското Собрание укажува на отсуство на волја на договорената политика

  Министерството за надворешни работи на Северна Македонија, со жалење констатира дека собраниската декларација за наводна „ескалација на агресивни анти-бугарски активности во Република Северна Македонија“, усвоена денеска, на последниот ден од работата на Народното Собрание на Бугарија, не соодветствува на договорената политика за унапредување на меѓусебните односи преку заемно уважување и почитување и укажува на […]

Вести Македонија Ударни вести

Македонските гастроентеролози во глобална акција за борбата со потхранетоста

  Македонското здружение за ентерална и парентерална исхрана се приклучува кон глобалната акција за борба со потхранетост предизвикана од болести, преку потпишување на Декларација со која се признава правото на нутритивна поддршка како посебно човеково право. Декларацијата ја потпиша претседателката на Здружението, проф. д-р Калина Гривчева Старделова на меѓународен конгрес кој во организација на Европското […]

Вести Македонија Ударни вести

Ромската заедница се обединува преку градење кауза “Единство и еднаквост”

  Градење ромска кауза под мотото „Единство и еднаквост“, најавија денеска претставници на десет граѓански организации и на Општина Шуто Оризари, откако потпишаа Декларација за заедничко делување со цел политичко, економско и социјално единство на ромската заедница. Приоритети на Декларацијата ќе бидат поголема вклученост на ромската заедница во законодавната и извршната власт, имплементација и операционализација […]

Вести Македонија Ударни вести

Град Скопје ја потпиша Декларацијата за унапредување на положбата на женското претприемништво

  Град Скопје одржа панел дискусија за подобрување и унапредување на правата на жените, на која беше потпишана Декларацијата за подобрување и унапредување на положбата на женското претприемништво. На панел дискусијата учествуваа претставници на јавните препријатија од Градот Скопје, жени на раководни позиции од градската администрација, претставници од средните училишта, како и претставници на граѓански […]

Вести Македонија Став Ударни вести

ВМРО-ДПМНЕ: Да се донесе Декларација за Украина за мир и заштита на интегритетот

  ВМРО-ДПМНЕ ги повикува сите политички партии да се изгласа во Собранието Декларација Украина за мир и заштита на нејзиниот интегритет. Украина е суверена и независна држава и не смееме да дозволиме и да поддржуваме да биде нарушен нејзиниот територијален интегритет и суверенитет, се наведува во денешното соопштение на СДСМ. Во 21 век недозволиви се […]

Вести Македонија Став Топ теми Ударни вести

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ да ја повлече Декларацијата за Гоце Делчев

  Според СДСМ, Декларацијата што ВМРО-ДПМНЕ ја поднесе во Собранието по повод 150-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, е политичко подметнување, со цел да се продлабочат поделбите во македонскиот народ и оди на штета токму на неговиот лик и дело. “Гоце Делчев е еден од најзначајните македонски национални херои, чие наследство силно го промовираме. Од […]

Вести Македонија Ударни вести

Потпишана декларација за унапредување на дијалогот меѓу парламентите и новинарските здруженија од Западен Балкан

  Денес во Собранието на РСМ се одржа регионалната конференција на тема ,,Унапредување на дијалогот меѓу парламентите и новинарите од Западен Балкан” која беше во организација на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) во соработка со Собранието на Република Северна Македонија. Целта на оваа Регионална конференција е да се унапреди дијалогот помеѓу пратениците од националните […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Потпишана заедничка Декларација од претседатели на Парламентите од Западен Балкан

  Претседателите на парламентите од Западен Балкан заедно со претседателот на Европскиот Парламент, претседателот на португалскиот и претседателот на словенечкиот Парламент, потпишаа заедничка Декларација во која го повикуваат Советот на ЕУ да ги исполни своите ветувања и итно да преземе активности за забрзување на процесот на проширување.     Во Декларацијата претседателите на парламентите од […]