Настани

Урбана уметност како честитка за Денот на ослободувањето на Скопје

Сподели:

 

Група уметници по повод празникот на Град Скопје – 13 Ноември, денот на ослободување од фашистичкиот окупатор, на главниот град му подарија прекрасна честитка: уредување и сликање на елементите околу Универзалната сала.

„Драго наше Скопје, ти си град кој преживеа невидени катастрофи, ти си град кој секојдневно крвари преку запалените контејнери и матниот загаден Вардар, но ти си и град на илјадници љубови, град на маџирмаалските голуби и чаирските фраери. Ти си единствениот град во кој сме дома.
Ти си феникс, ти си нашиот град, ти си градот на солидарноста. Издржи Скопје за нас, за тебе, за следните генерации Скопјани! Те сакаме и секогаш ќе бидеме тука за тебе и во добро и во зло! Среќен роденден, среќни 75 години слобода! “, порачуваат уметниците организирани од тимот на Урбаните Уметнички акции и Центарот за современи уметности.

 

 

Авторскиот потпис е на ликовните уметници од средната генерација Александар Наумовски, Андреј Митевски и Љубиша Камењаров.

meta.mk

Сподели: