Алтернатива Настани

ОД ИДЕЈА ДО БИЗНИС – работилница

Seavus Incubator, 10 Јуни Имате идеја да започнете свој бизнис? Или можеби имате многу идеи меѓутоа не сте сигурни која од нив има потенцијал да прерасне во нешто големо? Не знаете кон што да се насочите и како да започнете за да ги реализирате вашите соништа? Тогаш оваа Startup Bootcamp работилница е тоа што ви […]

Алтернатива Скопје Чита

Споменот прв –Тадеуш Ружевич

Таа спие крај него сè послаба сè постара без потпирка во себе без потпирка однадвор откриена целата полна со лузни од уживањето полна со лузни од раните од љубовта од децата Гледајќи ја тој се сеќава на детството: на соседот што фаќаше стаорци во железна стапица доаѓаше со челичен шилец и ги пробиваше стаорците убод […]

Алтернатива Скопје Чита

Разделба

Нам ни е дадено за ден да сакаме и пак на разделба тажни да бидиме, и пак си велиме: не заборавај ме! – а може никогаш да не се видиме. Пат ќе ни препречат мостој соборени, пат ќе ни препречат градој изгорени, пат ќе ни препречи куршумот в чело. И пак сме можеле тажни да […]

Алтернатива Скопје Чита

СО ВИНО – Вислава Шимборска

Ме погледна, ми додаде убавина, а јас ја примив како своја. Среќна, проголтав ѕвезда. Допуштив да бидам измислена по слика и прилика на одразот во неговите очи. Играм, играм павтајќи со ненадејните крила. Масата е маса, виното е вино во чашата што е чаша и стои стоечки на масата. А јас сум привидна, привидна до […]

Алтернатива Скопје Чита

Вечен дожд

Стоиш помеѓу капките дожд што лебдат околу тебе како сите неизречени зборови мои со кои те љубам повеќе од љубовните пораки, коишто тивко минуваат низ сите жици и сателити и светот го држат како и јас тебе в прегратка нежна… Те гледам низ капките дожд, а секоја од нив – сеќавање со сеќавање, сон со […]

Настани

ЦИВИЛ и граѓанските новинари во борба против апатијата

ЦИВИЛ – Центар за слобода и граѓанските новинарки и новинари од целата земја се борат против апатијата и продолжува со серијата настани посветени на граѓанското новинарство. Овојпат, ЦИВИЛ ги повикува сите заинтересирани да се пријават за учество на обука за граѓански новинарки и новинари која ќе се одржи в сабота, на 11 јуни, хотел Сити Парк, со почеток во […]

Алтернатива Скопје Чита

Васко Попа – Високата школа на љубовта

Пред луњата во Луксембуршкиот парк Мојот стар пријател филозоф За момент се враќа Во далечните шуми на својата младост На излет во Карпатите Нашата млада дружина ја фаќа луња Ни пали молњи во косите Разбива громови низ тиловите И нè руши наземи Заедно со боровите Девојките врескаат запомагаат А ни момчињата не се држат подобро […]

Алтернатива Скопје Чита

Блаже Конески – Вљубени девојки

Вљубени девојки Тие имаат лице нежно осенчено, Како да паѓа на него сенка од проѕирни лисје, И лицето неусетно се издолжува. Тие имаат очи зголемени, замислени и влажни, Како да се плашат од секоја странична изненада. Тие го наклонуваат така леко челото Да го допрат до усните на саканиот Што им се чинат тогаш како […]

Алтернатива Скопје Чита

Јовица Ивановски – Онаа, нашата

ОНАА, НАШАТА Девојка со неприкладна фризура, со патец поделена на средина. Две лица на лубеница  пресечена на пола – со сатар. Две свински полутки од кои едната не е свинска. Два различни профила и анфас на човек-слон. Не е цела ако не е поделена. Голема во очите на малите. Не се гледа на детскиот глобус […]