Магазин Наука и Технологија

“Црвеното џуџе’’ со 3 населиви планети

Астрономите со помош на телескопите на опсерваториите на ЕСО во Чиле откриле три планети околу бледа џуџеста ѕвезда оддалечена само 40 светлосни години од Земјата. Овие светови имаат големини и температури слични на оние на Венера и Земјата, и тие се најдобри цели досега пронајдени во потрагата по живот на друго место во универзумот. Научниците […]

Магазин Наука и Технологија

Трансплантирана вештачка кожа со влакна и потни жлезди

  Јапонските научници успешно и трансплантирале на глувците лабораториски одгледана кожа која повеќе од било која друга овозможува раст на влакната. Стручњаците од Кобе од матичните клетки на глувците успеале да произведат кожа со повеќе слоеви, вклучувајќи и фоликули на влакната и потните жлезди.   Кога ја пресадиле на „гол“ глушец со супримиран имунолошки систем, […]

Магазин Наука и Технологија

Еден од водечките светски експерти: Лекот за рак е во нас! Да го поттикнеме телото да го убие карциномот

Ракот е сигурно една од најопасните болести на денешницата, а иако за ова болест сè уште нема сигурен лек, научниците секој ден се сè поблиску до негово откривање. Овој факт го потврдил и докторот Стивен Розенберг од Националниот Институт за заболувања од рак од Мериленд. Овој угледен лекар нагласува дека се наоѓаме на чекор од […]

Магазин Наука и Технологија

Apple го изгуби спорот против кинескиот производител на ташни

Судот во Пекинг донесе пресуда американскиот гигант Apple да го дели името iPhone со кинескиот производител на ташни и новчаници. Во образложението на пресудата се наведува дека американската компанија не успеаала да докаже дека во 2007 година, iPhone бил популарен бренд и дека по кинеските закони може да се ограничи употребата на нивното заштитно име […]