Вести Изјави Македонија Статуси Топ теми Ударни вести

Димитриевски: Љубчо Георгиевски да го врати македонското државјанство и да се извини на македонскиот народ

Сподели:

 

Градоначалникот на Куманово, Максим Димитриевски, на својот фб профил, реагираше на предлогот кој го даде поранешниот премиер Љубчо Георгиевски за тоа како да се реши спорот со Бугарија. Тој напиша:

“Акцискиот план кој што вечерва го предложи поранешниот Премиер Љупчо Георгиевски е срамен и понижувачки за Македонија и Македонскиот народ.
Овие ставови директно ги разнебитуваат нашите Македонски корени, ги поткопуваат столбовите на постоењето на Македонската држава, историја, јазик, идентитет и култура со конечна цел декодифицирање на македонизмот.
 
Доколку кај поранешниот премиер постои малку доблест и свест, под итно треба да го врати Македонското државјанство и да се извини на целиот Македонски народ.
 
– Го повикувам јавното обвинителство екс официо да отвори случај, спроведе истрага и доколку утврди одговорност за ваквиот предлог, кој е противуставен, да поднесе кривична пријава за дело против државата и поткопување и уривање на уставниот поредок.
 
– Јас сум еден од многуте граѓани во државата кој секогаш и секаде бескомпромисно ќе се спротивстави на ваквите утопистички ставови.
 
Во оваа прилика ќе потсетам на зборовите на Гоце Делчев: “Јас не познавам друг народ кој повеќе страдал од предавствата на своите синови – изроди како Македонскиот”, – напиша градоначалникот на Куманово, Максим Димитриевски.
Сподели: