Вести Свет Топ теми Ударни вести

Османи објави план од 9 чекори за нормализација на ситуацијата во Косово

  Претседавачот со ОБСЕ, министерот Бујар Османи, објави план во девет чекори за деескалација и нормализација на тензиите на северот на Косово. Планот е во насока на постигнување траен мир и стабилност на северот на Косово и враќање на косовските Срби во институциите и демократските процеси. Како прв чекор, планот превидува Косово и Србија да […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

„АЛКАЛОИД“ со 178 нови вработувања, инвестиции од над 850 милиони денари и со консолидирани продажби од 9,45 милијарди денари во периодот јануари – септември 2021

    Според единечниот биланс на успех, во периодот јануари – септември 2021 година продажбите достигнуваат 7.165.890.933 денари, што е за 4 % повеќе во споредба со истиот период од минатата година. Вкупните консолидирани продажби, пак, достигнуваат 9.449.288.430 денари, што е за 6 % повеќе во споредба со истиот период од минатата година. Продажби според […]

Вести Македонија Ударни вести

Донесен Планот за управување со светското природно и културно наследство во Охрид

  На четвртата редовна седница донесен е Планот за управување со светското природно и културно наследство во Охридскиот регион (2020-2029 година), со акционен план, со кој се обезбедува имплементација на сите препораки на УНЕСКО. Владата останува силно посветена на зачувување на исклучителните универзални вредности на Охридскиот регион, и статусот на УНЕСКО Светско наследство, кој го […]

Вести Свет Ударни вести

Канада не се откажува од планот да прими еден милион мигранти до 2020 година

Либералните власти во Канада не се откажуваат од плановите да примат околу еден милион мигранти од 2018 до 2020 година. Деталите околу иницијатива на Владата на премиерот Џастин Трудо ќе бидат претставени денеска од страна на министерот за финансии Бил Морно, кој што ќе го претстави проектот за федералниот буџет за периодот 2018- 2019. За […]