Вести Македонија Ударни вести

Д-р Димитров: Примарна превенција од ракот на грлото на матката е вакцинацијата со ХПВ вакцина

  Проф. д-р Горан Димитров, претседател на Македонското здружение за цервикална патологија и колпоскопија потенцира дека примарната превенција од ракот на грлото на матката е вакцинација со ХПВ вакцина.   „Постојат неколку типа на ХПВ вакцини, двовалентна, четиривалентна и деветовалентна. Секундарна превенција претставува скрининг за цервикален карцином. Скринингот се спроведува со правење на ПАП тест […]