Вести Македонија Ударни вести

Поведена постапка за делови од Законот за средното образование за користење бесплатен јавен превоз

  Судот, постапувајќи по иницијативата на Лука Павиќевиќ од Скопје, одлучи да се поведе постапка за оценување на уставноста на членот 41-а став 1 во делот „јавно” од Законот за средното образование. Исто така, по сопствена иницијатива, Судот одлучи да се поведе постапка и за оценување на уставноста на став 3 во делот „јавното“ од […]

Вести Македонија Ударни вести

Куманово ќе користи бесплатен јавен превоз следните 6 месеци

    На Советот на Општина Куманово прифатен е предлогот и едногласно донесе одлука, за субвенционирање на јавен линиски превоз во наредните шест месеци со тенденција да продолжи и во иднина, објави градоначалникот на Куманово, Максим Димитриевски.   Со оваа одлука граѓаните во наредниот период ќе можат БЕСПЛАТНО ДА ГО КОРИСТАТ ЈАВНИОТ ЛИНИСКИ ПРЕВОЗ за […]

Вести Македонија Ударни вести

Распишан е тендерот за БРТ, Скопје е првиот град во регионот со ваков јавен превоз

  – Со гордост можам да кажам дека денес е објавен тендерот за реализација на Бас Рапид Tранзит системот. Со ова правиме крупен чекор напред кон изведба на современ, еколошки, брз и ефикасен јавен превоз. За само четири години, успеавме да го реализираме 40 години стариот сон на скопјани за трамвај, обезбедувајќи систем подобар од трамвајот согласно условите кои ги […]

Вести Македонија Ударни вести

Нова студија за оптимизација на јавниот превоз во Скопје по 40 години

  Градот Скопје денеска потпиша договор за изработка на Студија за оптимизација на мрежите на линии на автобускиот јавен превоз во Скопје. Потребата од ваква студија се наметна заради фактот што актуелната мрежа на линии според која е организиран јавниот автобуски превоз во Скопје е направена врз основа на студија која датира од пред точно […]