Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Стапуваат на сила мерките за штедење на струја: Одговорност во време на криза

  Од денеска стапуваат на сила мерките за штедење струја до 15%, а со тоа почнува да важи и кризната состојба за електричната и топлинската енергија. Мерките за штедење струја што ги донесе Владата на 16 август, ќе важат до 31 март 2023 година, а кризната состојба прогласена на 25-ти овој месец треба да трае […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Донесени одлуки за кризна состојба во снабдувањето со топлинска енергија во Град Скопје и електрична енергија на целата територија надржавата

  Владата донесе одлуки за постоење на кризна состојба во снабдувањето со топлинска енергија на подрачјето на Град Скопје и во снабдувањето со електрична енергија на целата територија на РС Македонија. Првата Одлука се донесе заради недостиг на топлинска енергија, можноста за користење на алтернативно гориво и состојбите на пазарот на топлинска енергија. Додека втората […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Донесена е одлука за прогласување кризна состојба во следните 30 дена во целата држава

  Владата на денешната 95-та седница, која се одржа изутринава, донесе Одлука за постоење кризна состојба на територијата на РС Македонија во траење од 30 дена. Кризна состојба се прогласува при ризици и опасности кои можат да ги загрозат добрата, здравјето и животот на луѓето и животните и безбедноста на државата, за чија превенција или […]