Вести Македонија Ударни вести

Меморандум за соработка помеѓу Министерство за економија и УСАИД

  Министерот за економија и Директорот на Активноста на УСАИД Партнерства за економски раст, Дејан Јаневски, денеска во Министерството за економија потпишаа Меморандум за соработка. Потпишувањето ја официјализира меѓусебната соработка во насока на зголемувањето на продуктивноста и конкурентноста на приватниот сектор, поддршка на енергетската ефикаснот, циркуларната економија и дигитализацијата.  Целта е преку координирана соработка и […]

Вести Македонија Ударни вести

Потпишан Меморандум за соработка помеѓу МВР, Јавно Обвинителство и Царинска управа

  Денеска, министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски потпиша трилатерален Меморандум за соработка во областа на криминалот поврзан со огнено оружје помеѓу Министерството за внатрешни работи, Основното јавно обвинителство и Царинската управа на РС Македонија, а со цел зајакнување на соработката помеѓу трите најповикани институции во државата за гонење на криминалот поврзан со огнено оружје. […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Потпишан Меморандум за брза железничка линија Скопје-Ниш-Белград

  Денеска во рамки на иницијативата Отворен Балкан, Министрите за транспорт и врски потпишаа Меморандум за соработка за воспоставување на железничка мрежа со високи перформанси.       “Овој Меморандум за соработка се однесува на железничката линија која треба да ги поврзе Атина-Солун-Скопје-Ниш-Белград-Загреб-Љубљана-Салзбург. Секако со крак кон Будимпешта. Конкретно зборуваме за делницата Скопје-Ниш-Белград и секако […]

Вести Македонија

Меморандум за обезбедување лични асистенти за учениците со посебни потреби во Гостивар

  Општина Гостивар и Хуманитарното здружение „Д-р Трајче Нешковски“ потпишаа Меморандум за соработка каде заедно ќе работат на обезбедување лични асистенти за децата со посебни потреби во општинските средни училишта. Според меморандумот, предвидено е да се организираат консултации со експерти, трибини и средби, а за ангажман на идните асистенти здружението ќе финансира 30% од сумата […]

Спорт

Меморандум за соработка меѓу македонскиот и албанскиот олимписки комитет

  Изминатиов викенд Претседателот на ОКСМ Даниел Димевски имаше работна посета на Р.Албанија каде беше гостин на Претседателот на Олимпискиот комитет на Албанија г-динот Фидел Ули и премиерот на Р. Албанија г-динот Еди Рама.   Во исклучително позитивната атмосфера беше договорен и потшишан Меморандум за соработка помеѓу двата комитети.           Средбата […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Потпишан Меморандум за разбирање и основање на Балкански форум на уставни судови

  Претседателката на Уставниот суд на РС Македонија, Добрила Кацарска  во име на Судот потпиша Меморандум за разбирање и основање на Балкански форум на уставни судови заедно со претседателите на уставните судови на Бугарија, Албанија, Црна Гора, Косово и Турција.  Балканскиот форум на уставни судови  е основан за да помогне во развивање на меѓусебен дијалог, […]

Вести Македонија Ударни вести

Османи: РС Македонија се приклучи кон ЕЦ за справување со хибридни закани

  Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, во рамки на официјалната посета на Финска, заедно со директорката на Европскиот центар за извонредност за справување со хибридни закани во Хелсинки, Теја Тииликаинен го потпишаа Меморандумот за пристапување на Северна Македонија кон споменатиот Центар, со што земјава стана 35-та земја учесничка.     Во своето обраќање, Османи […]

Вести Македонија Ударни вести

Државниот архив и НБРМ потпишаа Меморандум за соработка

  Државниот архив и Народната банка на РС Македонија потпишаа меморандум за соработка. Целта на овој меморандум е да се зацврсти и да се прошири меѓусебната соработка, во областа на истражувањето, собирањето, обработувањето, евидентирањето, чувањето и промовирањето на архивскиот материјал значаен за централнобанкарската историја, за финансиските состојби, за развојот на банкарството и економијата на нашата […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Центар и Макпетрол во кампања „Крени глас против врсничкото насилство“

  Општина Центар и компанијата „Макпетрол“ потпишаа меморандум за соработка за кампањата „Крени глас против врсничкото насилство“. Меморандумот опфаќа предавања и дискусии на темата булинг и раното препознавање на врсничкото насилство меѓу основните од сите осум училишта во општината. Градоначалникот Герасимовски неодамна и јавно ја поддржа кампањата каде порача дека булингот е проблем кој може […]

Вести Македонија

Потпишан Меморандум за соработка со Сојузот на геодети на Србија

  Во рамките на 43-от Сабор на Сојузот на геодети на Србија, кој се оддржа во периодот од 15-ти до 17-ти септември 2023 година во Брзече, во подножјето на планината Копаоник, Р.Србија, на свечен чин претседателот на Комората на трговски друштва за геодетски работи на Република Македонија,  м-р Никола Рибароски, дипл.геод.инж. и домаќинот на настанот, […]