Вести Македонија Ударни вести

Шукова: Одржливо управување со природните вредности на НП Маврово

  Денес се потпиша Меморандум за соработка меѓу МЖСПП, Јавната установа национален парк „Маврово“, Македонското еколошко друштво  и фондацијата Глобал Конзервејшн (Global Conservation).  Со тоа се потврди партнерството и  рамката за заедничка соработка за планирање, организирање и спроведување на работи и активности за унапредување на заштитата на исклучително богатиот биодиверзитет и разновидните климатски, топографски и геолошки […]

Вести Македонија Ударни вести

Владата ја усвои Предлог-одлуката за прогласување на дел Малешево за заштитен предел

  Владата ја усвои Предлог-одлуката за прогласување на дел од Малешевските Планини за заштитено подрачје во категорија V – заштитен предел, со што територијата на заштитени подрачја на ниво на државата се зголеми на 13,8%, информира министерот за животна средина и просторно планирање, Насер Нуредини.     Површината на идното заштитено подрачје – Заштитен предел […]