Алтернатива Вести Македонија Настани

Наградени 3 најГЛАСни! ученички заедници од 3 средни училишта

  Кога училиштата поддржуваат и поттикнуваат ГЛАСни ученички заедници, имаме активни и мотивирани ученици подготвени да преземат активно учество во демократските процеси и да бидат носители на промени во образовниот систем, но и во општеството. Ова можеше да се заклучи од тридневниот настан доделување на наградата за средношколско учество-најГЛАСни! , кој се одржа од 29 […]

Алтернатива Настани

ИЗБОРОЛОГИЈА – Преку друштвена игра до поголема политичка едукација на младите

  Младите луѓе од Република Северна Македонија активно учествуваат во изборните процеси во земјава, покажуваат последните статистики според кои секој втор млад човек редовно гласа на избори (53%), а на последните парламентарни избори во 2020 година, гласале високи 74,7%. Сепак, од друга страна повеќе од половина од младите луѓе (56%) ретко или никогаш не ги следат и не се заинтересирани […]