Вести Македонија Став

ЈАДРО: Независниот културен сектор да биде неоштетен од Предлогот за ребаланс на буџетот за 2022

  На 15 јули се оддржа средба меѓу претставници на ЈАДРО – Асоцијација на независната културна сцена, на Аудиција СЕГА!, други независни културни уметници и работници и министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска, по повод предлог-кратењето на буџетот за култура како дел од Предлогот за ребаланс на Буџетот за 2022 година. На средбата министерката Костадиновска-Стојчевска се […]

Вести Став

ЈАДРО: Културните работници кои се вон институциите се оставени сами на себе без структурна поддршка 

  ЈАДРО – Асоцијацијата на независната културна сцена остро реагира по повод вчерашната изјава на премиерот Димитар Ковачевски, кој при посетата на компанијата „Меџикс“ најави дека до 2023 година, Владата предвидува „намалување на персоналниот данок во ИТ секторот од сегашните 10 отсто на 0 отсто“, под изговор дека тоа ќе биде „силен стимул за младите што повеќе да […]