Вести Македонија Ударни вести

Посебна комисија во ЗЕЛС ќе работи на Иницијативата за конфискација за дивоградби

  На предлог на градоначалникот на Општина Центар Горан Герасимовски на вчерашната седница на ЗЕЛС, беше формирана посебна комисија која ќе работи на имплементирање на Иницијативата за конфискација на бесправно изградени објекти во ново законско решение. Новоформираната комисија е составена од 5 градоначалници и членови на Управниот одбор на ЗЕЛС, нивни стручни тимови од општината […]

Вести Македонија Ударни вести

Герасимовски до ЗЕЛС: Наместо уривање, конфискација на нелегално изградените објекти

  Градончалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски, на денешната седница на ЗЕЛС ја достави Иницијативата за изнаоѓање на законско решение за конфискација на бесправно изградените објекти со бесправен статус и нивна ре-употреба.     „Во ЗЕЛС ја доставив Иницијативата за конфискација на бесправно изградени објекти, на која интензивно работевме интензивниот период. Целта на оваа Иницијатива […]

Вести Македонија Ударни вести

Половина од општините обезбедија 14 милиони денари парична донација за Турција и Сирија

  По повикот за обезбедување на парична помош за настраданите од подрачјата зафатени од катастрофалниот земјотрес во Турција и Сирија, што неодамна го упати претседателот на ЗЕЛС, Орце Ѓорѓиевски, веќе се огласија околу половина од општините од нашата земја. Паричната сума што тие досега ја обезбедија за оваа намена измесува околу 14 милиони денари. Ова […]

Вести Македонија Ударни вести

ЗЕЛС застапува развој на општини кои ќе обезбедат поквалитетни и поефикасни услуги за граѓаните

  Градоначалничката на Град Скопје и претседателка на ЗЕЛС, Данела Арсовска, Кејт Мари Брнз, амбасадор на САД, Стефан Худолин, шеф за соработка на Делегацијата на ЕУ, претставници на централната власт и многубројни гости, денеска присуствуваа на свеченоста по повод јубилејот – 50 години од основањето на Заедницата на единиците на локалната самоуправа.     – […]

Вести Македонија Ударни вести

Арсовска: ЗЕЛС даде рок од 7 дена за Владата да седне на маса и да најде решение за локалните проблеми

  Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, денеска присуствуваше на 5-та седница на Управниот одбор на Заедницата на единиците на локалната самоуправа (ЗЕЛС) на која се разговараше за проблемите со кои се соочија македонските општини поради актуелната енергетска криза. На средбата ЗЕЛС донесе заклучок да и даде на Владата рок од седум дена за одговор […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Арсовска: Да се заземе генерален став како ќе се помогне на општините

  „Барањето на ЗЕЛС до Владата е барање од 81 општина и не е барање за помош на општините, туку е во интерес на граѓаните кој треба да се стави како приоритет. Ако овие јавни услуги не стигнат до граѓаните, граѓаните се оштетени“, истакна градоначалничката Арсовска и претседателка на ЗЕЛС при гостувањето во Економски магазин […]

Вести Македонија Ударни вести

ЗЕЛС ургентно бара состанок со Владата за решавање на проблемите со енергетската криза

  На денешната четврта седница на управниот одбор на Заедницата на единиците на локална самоуправа (ЗЕЛС), едногласно е изгласан заклучок да се побара итен состанок со Владата со цел изнаоѓање на решение за проблемите предизвикани од  енергетската криза. Оттаму наведуваат дека се бара средбата да се реализира со членовите на управниот одбор на ЗЕЛС со […]