Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Потпишан Општиот колективен договор за вработените во јавен сектор

  Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска и претседателот на Сојузот на синдикати на Македонија, Слободан Трендафилов официјално го потпишаа Општиот колективен договор за вработените во јавен сектор. Потпишувањето на Општиот колективен договор беше единствена точка на денешната 12 седница на Економско-социјалниот совет, со која претседаваше министерката за труд и социјална политика, Јованка […]

Вести Македонија Ударни вести

Синдикатот на културата бара почитување на Колективниот договор за зголемување на платите

  Синдикатот на културата на Република Македонија (СКРМ) изразува незадоволство од непочитувањето на договорот од страна на Министерството за финансии и Министерството за култура за покачување на платите на културните работници. „Иако пред четири месеци, Министерството за финансии најави дека во културата платите ќе бидат покачени со покачувањето на минималната плата заради заеднички договорената методологија […]