Алтернатива Настани

Промоција на „БИГОР ШАРПЛАНИНЕЦОТ“ од Ферид Мухиќ во КИЦ

  На 15 ноември (среда), во Културно-информативниот центар, со почеток од 19:19, часот ќе се одржи промоција на новата книга од Ферид Мухиќ, „Бигор шарпланинецот“. Овој роман во раскази, во издание на Издавачки центар ТРИ, е извонредна ода за пријателството, за нераскинливата поврзаност меѓу човекот и песот преку која се срочува филозофијата за меѓучовечките односи, […]

Алтернатива Настани

Изложба „МАЛ ФОРМАТ / МИНИАРТУРА“ во КИЦ

  Изложба „МАЛ ФОРМАТ / МИНИАРТУРА“, во Културно Информативниот Центар – КИЦ во Скопје, 2. ноември, со почеток во 20 часот. Малиот формат и минијатурата се чести модели на запишување на фази од процесот на реализација на ликовните дела и со тоа се дел од тековната продукција на ликовните уметници. Во тој процес и продукцијата […]

Алтернатива Настани

Омаж во чест на академик Анте Поповски во КИЦ

  Културно информативен центар – Скопје, Омаж по повод 20-годишнината од упокојувањето на современиот македонски поет, академик Анте Поповски на ден 26. октомври, со почеток во 19:15 часот во Салон – Империјал 2.   Настанот е во организација на Здружението за зачувување на делото на Анте Поповски АНТЕВО ПЕРО и е составен дел од годинешното […]

Алтернатива Настани

Изложба на Тони Шулајковски “ПОВИСОКО ОД СЕБЕСИ”

    ИЗЛОЖБА НА ТОНИ ШУЛАЈКОВСКИ “ПОВИСОКО ОД СЕБЕСИ”/HIGHER THAN ONSELF Културно-информативен центар(КИЦ) – Скопје/Cultural Information Center(CIC) Салон Империјал II/Salon Imperial II Отворање/Opening: 19.10.2023 – 20:00 часот, 19.10 – 5.11.2023           М-р Тони Шулајковски е академски сликар и ликовен педагог. Роден е 1969 година во Скопје. * Дипломирал на Факултетот за Ликовни […]

Алтернатива Настани

“Омеѓени приказ(н)и”- Изложба на цртежи од Тони Васиќ во КИЦ

  Изложба на цртежи од Тони Васиќ „Омеѓени приказ(н)и“,  во КИЦ Салон Империјал 1, 19 септември, 20 часот Ликовниот декамерон на Тони Васиќ: кревки облици, моќни приказни Катица Ќулавкова   Изложбата „Врамени приказ(н)и“ на проф. д-р Тони Васиќ е составена од 17 цртежи (70 х 100 см), избор од серијата од дваесетина цртежи инспирирани од […]

Алтернатива Настани

Изложба “Срце куќа најширока (мотиви од нашите села)” од Панде Петровски

   „Срце куќа најширока (мотиви од нашите села)“ изложба на цртежи и од Панде Петровски, КИЦ Скопје, 13 јули 2023, 20 часот, Салон Империјал 1 и 2   * Панде Петровски е роден на 25.9.1939 година во Брусник, Битола. 1963 година завршува Педагошка академија. Член е на ДЛУБ (Друштво на ликовните уметници на Битола), ДЛУМ (Друштво […]

Алтернатива Настани

Промоција на “Ѓорѓи Доневски-зачувувањето на фолклорното творештво од Егејска Македонија”

  Промоција на книгата „Ѓорѓи Доневски – доајен во зачувувањето на фолклорното творештво од Егејска Македонија“ од проф. д-р Наташа Диденко, на 3. април во19:00 часот, Салон 19:19   Рецензенти и промотори на книгата ќе бидат, проф. д-р Билјана Ристовска-Јосифовска и Мишо Китановски   Книгата на проф. д-р Наташа Диденко е прво монографско претставување на придонесот […]

Алтернатива Настани

Изложба на слики од Тони Попов „Минливост“ во КИЦ

  „Минливост“ изложба на слики од Тони Попов, во Културно-информативен центар – Скопје, Салон Империјал 2, на 28 март со почеток од 19:30 часот   „Минливост“ е серијал од околу 40 фигуративни слики работени во периодот од 2021 и 2022 година. Сликите се работени во акрилна или маслена техника во различни формати. Главната идеја во […]

Алтернатива Настани

Изложба „МАЛ ФОРМАТ“ во КИЦ

  Малиот формат како творечки предизвик претставува честа дневна практика на ликовните уметници. Магијата на „малиот квадрат“ во површина 25х25 см претставува искушение и за најголемите мајстори на визуелната уметност. Чувството на внатрешниот порив да го совлада малиот квадрат, на концизен, лапидарен, понекогаш метафоричен и езоповски начин да го транспонираат собитието и мотивот од големите […]

Алтернатива Настани

“Денови на македонска култура” во Корча за паметење

  Амбасадата на Република Северна Македонија и македонскиот Културно информативен центар во Тирана, организираа “Денови на македонска култура”. На 27, 28 и 29 октомври во градот Корча, Република Албанија се случи настан за паметење.           Најпрво, 27 октомври на универзитетот Фан Ноли имаше часови по македонски јазик. Интенцијата е овој настан […]