Вести Интервју Македонија Став Текстови Топ теми Ударни вести

Не се исклучува светска нуклеарна војна – Мерсел БИЉАЛИ

  ДЕНЕС: Морам да признам дека бевте во право кога во една од Вашите колумни, веднаш по руската инвазија во Украина напишавте дека таквата војна, прво ќе има ефект на светска војна, и второ дека ако подолго трае сериозно ќе ја стресе ЕУ, а можеби целиот свет?   БИЉАЛИ: Веројатно по некоја случајност! Оти во […]

Вести Интервју Колумна Македонија Текстови Топ теми Ударни вести

ИНТЕРВЈУ со Д-р Бундовски, најмладиот доктор на првата трансплантација на срце

  Македонската медицина минатата година оствари врвен кардиохируршки подвиг: на државната Клиника за кардиохирургија, под раководство на Проф. Д-р Сашко Јовев, беше успешно извршено првото пресадување на човечко срце. Тој успех годинава беше надграден со уште пет такви трансплантации, со што нашата држава се вреди во земјите каде што се изведуваат најтешките и најсложени операции […]

Интервју Текстови

ИНТЕРВЈУ: НИКОЛА РИСТЕВСКИ – Почитувајте си ја земјата и народот и грижете се едни за други

М-р Никола Ристевски е писател, истражувач, публицист, продуцент и промотор на природните ресурси и културното наследство на Овчеполието и Македонија. ДЕНЕС МАГАЗИН: Во јавноста сте познати како човекот кој сите го бараат кога им требаат информации за Овчеполската Котлина и Свети Николе. По професија сте економист, што Ве инспирираше да го истражувате родниот крај? НИКОЛА […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

МАКЕДОНСКИ ХЕРОИ И ПОДВИЗИ ВО 2020 ГОДИНА

   НОВОГОДИШЕН ИЗБОР НА ДЕНЕС МАГАЗИН Секаде во светот на крајот на годината одделни медиуми и граѓански форуми прогласуваат личности и настани коишто со своите исклучителни активности придонеле за афирмирање и хуманизирање на своите општества. Во таа насока и нашиот портал, ДЕНЕС магазин, врз основа на секојдневните новинарски извештаи и одгласите на пошироката јавност, направи […]

Интервју Текстови Ударни вести

ИНТЕРВЈУ СО СТЕФАН ШАШКОВ: “ВНАТРЕШНА ГРАДИНА”

    Терминот “внатрешна градина” е често користен од трагачите по сопството, суфистите, алхемичарите и веќе застарениот Њу Ејџ, во контекст на прочистување на внатрешното битие од сите стратиграфски слоеви на илузиите, но и на знаењето и технологијата, за да се дојде до еден сопствен пристап кон естетичното, во овој случај, во фотографскиот процес. Препознавањето […]