Алтернатива Настани

БИГ БЕН ЌЕ МОЛЧИ ДО 2021. ГОДИНА

Ѕвоното на Биг Бен престана да се огласува, и ќе продолжи да “молчи” наредните четири години, се додека трае реновирањето на Британскиот парламент.

Чеканите, кои го удирале ѕвоното тешко 13,7 тони секој час последниве 157 години, ќе бидат отстранети, а ѕвоното нема да се огласува ни за важни настани како што е прославата на Нова Година.

Во рамките на реконструкцијата, и целиот механизам на Биг Бег ќе биде растурен на делови, а секој негов дел ќе биде исчистен и обновен.

Работната верзија на часовникот ќе остане, меѓутоа, за да покажува точно време, но без звук, а ќе го придвижува современ електричен мотор се додека повторно не се инсталира првобитниот механизам, откако ќе заврши реновирањето во 2021. година, кога повторно ќе се слушнат познатите, стари ѕвона на “Биг Бен”.

 

 

 

 

Сподели: