Магазин Наука и Технологија

Постојат луѓе кои ништо не забораваат!

Научниците делумно објасниле зошто мал број луѓе се сеќаваат на секој детаљ од својот живот. Необичната градба на мозокот во делот одговорен за сеќавање е виновен за таканаречената супериорна автобиографска меморија, односно способност да се сеќава на секој ден од животот, соопштија професорите од Универзитетот Калифорнија од Ајрвин. Истражувачите досега откриле 33 лица со совршена […]

Магазин Наука и Технологија

Галаксијата Андромеда снимена во рентгенски зраци

Со помош на телескопот за набљудување на рентгенски (Х) зраци НуСТАР, беше снимен дел од нашата наблиска спирална галаксија Андромеда. Во неколку набљудувања се забележани четириесеттина извори на Х зрачења кои потекнуваат од бинарни тела составени од една „класична“ ѕвезда и една црна дупка или неутронска ѕвезда каде од класичната ѕвезда се одзема материјал и […]

Магазин Наука и Технологија

“Црвеното џуџе’’ со 3 населиви планети

Астрономите со помош на телескопите на опсерваториите на ЕСО во Чиле откриле три планети околу бледа џуџеста ѕвезда оддалечена само 40 светлосни години од Земјата. Овие светови имаат големини и температури слични на оние на Венера и Земјата, и тие се најдобри цели досега пронајдени во потрагата по живот на друго место во универзумот. Научниците […]

Магазин Наука и Технологија

Трансплантирана вештачка кожа со влакна и потни жлезди

  Јапонските научници успешно и трансплантирале на глувците лабораториски одгледана кожа која повеќе од било која друга овозможува раст на влакната. Стручњаците од Кобе од матичните клетки на глувците успеале да произведат кожа со повеќе слоеви, вклучувајќи и фоликули на влакната и потните жлезди.   Кога ја пресадиле на „гол“ глушец со супримиран имунолошки систем, […]

Магазин Наука и Технологија

Еден од водечките светски експерти: Лекот за рак е во нас! Да го поттикнеме телото да го убие карциномот

Ракот е сигурно една од најопасните болести на денешницата, а иако за ова болест сè уште нема сигурен лек, научниците секој ден се сè поблиску до негово откривање. Овој факт го потврдил и докторот Стивен Розенберг од Националниот Институт за заболувања од рак од Мериленд. Овој угледен лекар нагласува дека се наоѓаме на чекор од […]

Магазин Наука и Технологија

Apple го изгуби спорот против кинескиот производител на ташни

Судот во Пекинг донесе пресуда американскиот гигант Apple да го дели името iPhone со кинескиот производител на ташни и новчаници. Во образложението на пресудата се наведува дека американската компанија не успеаала да докаже дека во 2007 година, iPhone бил популарен бренд и дека по кинеските закони може да се ограничи употребата на нивното заштитно име […]