Вести Колумна Македонија Текстови

ЕГЗЕКУЦИЈА НА ЗАБОРАВОТ – Александар ЛИТОВСКИ

  Што можеме да кажеме во своја одбрана пред Софија, Белград и Атина, кои нас не одрекуваат? И тоа цивилизациско злодејствие го правеле – отсекогаш. Самиот факт дека сме се појавиле на овој простор и дека не исчезнавме, еден е од доказите за нашата вина. Дури, веројатно, тоа е најголемата наша, македонска, вина. Дефинитивно, ние […]

Вести Колумна Став Текстови

АНТИМАКЕДОНСКОТО ПОДЗЕМЈЕ – Александар ЛИТОВСКИ

  Нема денеска ниедна патека, по која не беснее хајка кон хуманизмот. Сите сме втурнати во грдиот мрак на глобалниот империјализам. И неговиот милитаризам. Кај нас засилен и со големобугаризмот и големоалбанизмот, кои непречено се пропагираат и заради кои темнината станува сè подебела и сè понепроѕирна. Во нашата „концертна сала“, се чини, сите влезници се […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

СТРАВОРАЗДАВАЧИ – Александар ЛИТОВСКИ

  Ширењето страв во денешниот свет е политичка доктрина. Поучени од Макјавели, денешните светски владеачи сфатиле дека оној што го контролира стравот во општеството, во голема мерка го контролира целото општество. Стравот, како политичка алатка, не може никако да биде доблест, туку единствено порок. Општествениот страв е главниот белег на нерешителноста, на послушноста, на молчаливоста, […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови Ударни вести

МИСИРКОВ – Александар ЛИТОВСКИ

  Во историјата на секој народ има такви важни личности, кои се круцијални за опстанокот и националниот развој. Тие иако се вистински, сепак, се  – легендарни личности. Нашиот, македонски, е – Крсте Петков Мисирков. Тој е ерудит и публицист, лингвист и филолог, етнограф и историограф и, над сè, македонски патриот, кој ја подготви и публикува […]

Колумна Текстови

Три ножа зад грб! – Мерсел БИЉАЛИ

    Далечниот мал остров Палмира во северниот Пацифик, откриен од Едмунд Фанинг во 1798 година, е полн со мистерии. Таму се случуваат исчезнувања, невидливи убивства, подводни пиратства и сл. Луѓе, бродови и други објекти од нигде-никаде исчезнуваат за никогаш повеќе да бидат пронајдени. Се мисли дека таму делуваат едни паранормални појави, па затоа островот […]

Колумна Текстови

Три ножа зад грб! – Мерсел БИЉАЛИ

  Далечниот мал остров Палмира во северниот Пацифик, откриен од Едмунд Фанинг во 1798 година, е полн со мистерии. Таму се случуваат исчезнувања, невидливи убивства, подводни пиратства и сл. Луѓе, бродови и други објекти од нигде-никаде исчезнуваат за никогаш повеќе да бидат пронајдени. Се мисли дека таму делуваат едни паранормални појави, па затоа островот е […]

Вести Колумна Став Текстови

ГИЛОТИНА ЗА ИНАКУМИСЛЕЧКИТЕ – Александар ЛИТОВСКИ

  Кај нас со години се зборува и пишува за тоа дека треба да се поддржат и поттикнат способните, умните и вооружените со знаење. Се зборува и пишува дека ни е неопходен некаков наш, специфичен културно-уметнички израз, а кога на хоризонтот ќе се појави некој што може да го изрази тој „специфичен културно-уметнички израз“, сите […]

Вести Колумна Став Текстови

АНТИМАКЕДОНСКИ ВАМПИРИЗАМ – Александар ЛИТОВСКИ

  Веќе е јасно, се води една специјална војна против Македонија и Македонците. Во неа се користат низа хибридни алатки – од агресивна дипломатска офанзива, преку информационен и психолошко-национален притисок, до инфилтрација и дејствување на разгранета агентурно-разузнавачка мрежа од платеници. Се настојува да се создаде антимакедонска псевдо-реалност во медиумскиот простор и во виртуелното пространство, со […]

Вести Колумна Македонија Текстови Ударни вести

Чудовиште во олицетворение на мајка! – Мерсел БИЉАЛИ

  Неодамна, на една регионална конференција во Црна Гора, кај што учествуваа видни регионални експерти, меѓу нив и едно звучно регионално име во сферата на економијата, кој економски заздравел неколку држави. Еден наш колега многу радознал го праша за македонската економија. Тој се насмевна со солзи, дури му стана непријатно поради таквото „непристојно“ смеење, по […]

Вести Колумна Македонија Текстови Ударни вести

ДА ЈА САКАМЕ МАКЕДОНИЈА – Александар Литовски

  Омраза! Омразата се распослала на сите страни од Македонија. Омраза која не признава, апсолутно никаква, убавина и добрина на ова парче македонска земја. Омразата, од хроничните незадоволници и одродените врховисти, кон македонската држава и народот македонски, станаа секојдневни, нормални, природни… Тоа е болната омраза која за сите вели дека се неспособни, деформирани, осакатени, неинтелигентни… […]