Алтернатива Вести Македонија Настани

Со “културен натпревар” во Пустец, македонците од Албанија се спротивставија на софиската асимилаторска активност

  Официјална Софија, во потрага по Бугари надвор од нивната страна, ја протега долгата рака не само до Македонија, туку и преку Македонија, во соседна Албанија. Со попустливоста на властите, Бугарите се и уставна категорија во Албанија, како што, впрочем, се и Македонците, кои имаат и своја општина во Пустец, од 9 етнички чисто македонско […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Премиерот Заев во Пустец: Албанија ја негува европската вредност за почитување на малцинските заедници

  Македонците во оваа земја имаат институционална поддршка да се школуваат на својот мајчин јазик и да се организираат политички. Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев и министерката за образование и наука Мила Царовска, денеска, при посетата на Општина Пустец, Мала Преспа во Албанија, заедно со своите домаќини Васил Стерјоски, пратеник во […]