Вести Македонија Ударни вести

ИППГ за правата на ЛГБТИ луѓето се придружува на Парадата на гордоста

  Интерпартиската парламентарна група за унапредување на правата на ЛГБТИ луѓето се придружува на Парадата на гордоста, која оваа година се одржува на 24 јуни (сабота), во Скопје, под мотото „Гласни и горди“. Парадата на гордоста истовремено е и прослава и протест. Ја славиме различноста, слободата, прифаќањето и љубовта, но и протестираме против дискриминацијата, стигматизацијата, […]

Вести Македонија

ИППГ за унапредување на правата на ЛГБТИ лицата со поддршка на трансродовите луѓе

  По повод одбележувањето на 31 Март-Меѓународниот ден за видливост на трансродовите лица, Интерпартиската парламентарна група за унапредување на правата на ЛГБТИ лицата, изразува силна поддршка на трансродовите лица, за заштита и унапредување на нивните права. ИППГ за правата на ЛГБТИ лицата ќе продолжи со активности со цел спречување и заштита од дискриминација, насилство и […]

Вести Македонија Став Ударни вести

ИППГ за ЛГБТИ луѓето против говорот на омраза по емисијата „Моја Сторија“ на МРТВ

  Интерпартиската парламентарна група за унапредување на правата на ЛГБТИ луѓето го осудува хомофобичниот и трансфобичниот говор на омраза кој се појави во јавноста по емисијата “Моја Сторија” на МРТВ. Говорот на омраза кон ЛГБТИ луѓето го повредува нивното достоинство, креира застрашувачка и непријателска средина, оневозможува да живеат слободно и без предрасуди, а многу често […]