Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Крај на неевидентираните лица, 526 личности добија изводи на родени

  Претседателот на Владата Димитар Ковачевски денеска се обрати на настан по повод доделување изводи на граѓани кои се родиле на територија на нашата држава, но не беа впишани во матичната евиденција и немаа изводи на родени.     “Денеска, ставивме крај на еден горлив три децениски проблем којшто го имаа стотици граѓани кои се […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Решавање на проблемите на неевидентираните во матичната книга

  Денеска учествував во надзорна расправа на тема „Примената на законските одредби на Законот за неевидентирани лица во матична книга на родени“ пред членовите на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците.   Овој закон, во моментот кога беше донесен (февруари 2020) на предлог на МТСП, понуди можности за решавање на проблемите со […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Во матичните книги не се запишани 659 лица – 60% се малолетници

  Во матичните книги не се запишани 659 лица, а дури 60 проценти од нив се малолетници. Според податоците на Управата за водење матични книги, од пополнетите прашалници на јавниот повик, меѓу „фантомите“ најбројни се Роми (428), потоа Албанци (88), Турци (20), Бошњаци (4), Срби 2 и еден Влав. Овие податоци ги сподели на прес […]