Алтернатива Македонија Настани

СмартАп: ЕДУинклузија – иновираме за секое дете

  Во рамки на проектот „ЕДУИНКЛУЗИЈА – Иновираме за секое дете“, тимот на СмартАп спроведува истражување за потребите на децата кои имаат потешкотии со комуникациските вештини, кои се вклучени во формалното образование. Вие како родители и едукатори ја имате најважната улога во растот и развојот на своите деца и ученици. Ефективната комуникација со нивните пријатели/врсници им помага да изградат висока самодоверба […]

Вести Македонија Ударни вести

Истражување на НДИ: Граѓаните се загрижени за високите цени и ниските плати

  Економските прашања се сè поважни за граѓаните на Северна Македонија поради инфлацијата и зголемените трошоци за електрична енергија. За да се зајакне одговорното и транспарентно управување, Националниот демократски институт спроведе истражување на јавното мислење од 13-24 април 2023 година и ги сподели наодите со лидерите на јавното мислење за да добијат информации за креирањето […]

Вести Македонија Ударни вести

244 милиони денари за модернизација на научните лаборатории и научно – истражувачки проекти

  За три години имаме двојно зголемување на средствата за наука. Имаме и нивна целосна реализација. Само во изминатиот месец преку два јавни повици доделивме речиси 244 милиони денари, од кои 224 за поддршка на лабораториските ресурси со кои располагаат високообразовните и научните установи и 19 милиони денари за реализација на научни проекти од посебен […]

Вести Македонија Ударни вести

Истражување за ефикасност на вакцините за Ковид 19 врз популацијата во РС Македонија

  Во првична сеопфатна анализа на ефективноста на КОВИД-19 вакцините во спречување хоспитализација и смрт од КОВИД-19 во македонската популација, беа следени сите корисници на националниот електронски здравствен систем “Мој Термин” од денот на првата регистрирана вакцинација (15. Јануари 2021-ва) до 30. Септември 2021-ва. Вкупно 1,886,124 граѓани на возраст од 11 години и постари беа […]