Вести Македонија Став Ударни вести

Хелсиншкиот комитет ја поздрави одлуката на судот да ја ослободи Павлинка Илоска

  Хелсиншкиот комитет за човекови права ја поздравува одлуката на Основниот суд Велес да ја ослободи Пале Илоска од обвинението за убиство во миг.   Водејќи се од изнесените докази на главната расправа, судот констатираше дека делото е направено во нужна одбрана и ја потврди оправданоста на нашите залагања за промена во обвинението, поради историјата […]

Вести Македонија Ударни вести

Ослободителна пресуда за Пале Иловска

  Судот ја ослободи од обвинение 23-годишната велешанка Пале Иловска, која лани со нож во самоодбрана го усмрти нејзиниот насилен партнер. Таа беше обвинета за кривичното дело убиство во миг. Судијката во пресудата наведе дека Илоска била доведена во животозагрижувачка состојба, бидејќи во моментот на одбрана била давена и малтретирана од страна на нејзиниот невенчан сопруг и […]