Вести Македонија Ударни вести

Лога: Жените кои издржуваат казна затвор ќе ги имаат истите права како мажите

  Министерот за правда Кренар Лога ги потпиша измените на Правилникот за распоредување, класификација и разместување на осудените лица во Казнено-поправните установи. Со измените, жените кои издржуваат казна затвор ќе ги имаат истите права и поволности како и мажите. Предвидено е доколку осудено лице од женски пол, кое е осудено на казна затвор до три […]

Вести Македонија Ударни вести

Регионална конференција „Предизвици со кои се соочуваат жените и девојчињата во регионот на патот кон ЕУ”

  Денеска министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, беше дел од завршната регионална конференција насловена „Предизвици со кои се соочуваат жените и девојчињата во регионот на патот кон ЕУ”, во организација на Министерството за труд и социјална политика, како дел од караванот за ментално и економско зајакнување на жените кон комплетна родова благосостојба „Гласна и […]

Вести Македонија Ударни вести

Октомври е посветен на борбата против рак на дојка

  Ракот на дојка е најчесто малигно заболување кај жените и месец октомври е посветен токму на борбата против ракот на дојка, неговата превенција и рано  детектирање.   Со цел навремена дијагностика и рано откривање на ова заболување, Министерството за здравство информира дека од 1 ноември продолжува националната скрининг програма за рано откривање на рак на […]

Спорт

Ден за ждребка: Македонските ракометарки денес ќе ги добијат ривалките за групата на ЕП

  Европското првенство во ракомет за жени 2022 година, ќе се оддржи од 4 до 20 ноември, а како земји домаќини се Македонија, Словенија и Црна Гора. Денес, во 17:00 часот во Љубљана ќе се одржи ждреб за оформување на групите, по која Македонија ќе ги дознае противниците за Европското првенство, а истиот ќе може […]