Вести Изјави Македонија Став Топ теми Ударни вести

Советот на јавни обвинители ја одби како неоснована жалбата на Русковска

  На денешната шеесет и трета седница Советот на јавните обвинители на РСМ, донесе одлука со која жалбата на јавниот обвинител г-ѓа Вилма Русковска е одбиена како несоодветна, а решението на Јавниот обвинител на РСМ за оддалечување од работа на јавниот обвинител Вилма Русковска се потврдува, информираат од Советот за јавни обвинители Претседателот на Советот […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Центар поднесе жалба за одземање на правото на користење на земјиште кај „Тифани“

  Во насока на заштита на јавниот простор и државното неизградено земјиште, а по Решението за одземање на правото на користење на државното земјиште на катастарската парцела КП 11843/2, близу зградата „Тифани“, во надлежност на Општина Центар, од страна на Управата за имотно-правни работи, Подрачно одделение за првостепена управна постапка во Центар-Скопје, Ве информираме дека […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Утврдена дискриминација кон транссексуална жена од страна на аптека „Виола“

    Директна дискриминација врз основа на родов идентитет сторена врз транссексуална жена утврди вчера Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД), информираат од Коалиција „Маргини“. Дискриминацијата е сторена преку барање на специјалистички извештај за добивање на лек и покрај уредно приложени рецепти, читање на глас на лични податоци пред трети лица и вребално […]

Вести Македонија

Одбиени жалбите за притвор на Боки 13 и на Кичеец

Кривичниот совет при Основниот кривичен суд – Скопје ги одби жалбите за притвор на Бојан Јовановски алијас Боки 13 и Зоран Милески викан Кичеец. Како што соопшти Кривичен суд, постапувајќи по жалби изјавени против решенија на судија на претходна постапка од 15 јули 2019 година, Кривичниот совет при Основниот кривичен суд – Скопје денеска одржа […]