Вести Македонија Став Ударни вести

Програмскиот совет при МРТ и ЗНМ: На нетранспарентен начин се крати буџетот на МРТ

  Програмскиот совет при МРТ и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) информираат дека во Собранието на РСМ во моментов се менува Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги кој предвидува намалување на годишниот буџет на Македонската радио телевизија (МРТ). Овие измени се носат по скратена постапка, на нетранспарентен начин и без вклученост на претставници […]

Вести Македонија Став

Претставка до Судски совет за повреда на правото на колегата Ландов да известува судско рочиште

  Новинарот Кристијан Ландов минатата недела бил спречен да ја врши својата новинарска должност додека бил во Граѓанскиот суд во Скопје, каде што бил присутен како јавност на закажаната главна расправа. По започнувањето на расправата новинарска екипа на „Макфакс“ и „А1он“ била вербално нападната од судијката Наташа Тодорова, со закана која може да се протолкува […]

Вести Македонија Ударни вести

Потпишан Меморандум за соработка помеѓу ЗНМ и МРТ

  Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Македонската радио телевизија (МРТ) потпишаа Меморандум за соработка кој претставува заедничка согласност за реализација на заеднички активности во рамките на годишните планови за работа согласно стратешките цели. ЗНМ и МРТ по завршување на заедничката обука за новинари и медиумски работници која се одржа во септември месец, утврдија […]

Вести Македонија Ударни вести

ЗНМ: Миленко Неделковски го изгуби судскиот спор против Секуловска, Србиновски и Пировска

  Основниот граѓански суд Скопје го одби како неосновано тужбеното барање на Миленко Неделковски за утврдување на одговорност за клевета и надомест на штета против новинарите Пред Основниот граѓански суд Скопје на ден 06.12.2021 година беше поднесена тужба од страна на Миленко Неделковски против новинарите Дејан Србиновски и Билјана Секуловска како и против директорката на […]

Вести Македонија Став Ударни вести

ЗНМ: Скандалозно решение на Апелациониот суд во Скопје против новинари

  Советот на Апелациониот суд во Скопје составен од судиите Татјана Дуковска како Претседател на советот, Тања Милева и Јусуф Ајрулахи донесоа скандалозно и срамно решение против новинарите Мери Јордановска и Предраг Петровиќ. Апелациониот суд во Скопје со решението од 8 ноември ја укинува пресудата на Основниот кривичен суд во Скопје и го враќа предметот […]

Вести Македонија Ударни вести

Почна соработката на ЗНМ со обвинителката за нападнати новинари

  По назначувањето на Искра Хаџи Василева за обвинителка која ќе го следи постапувањето во предметите во кои се нападнати новинари, во кои тие се оштетени, сведоци или се пријавени во врска со извршување на своите работни задачи, основниот јавен обвинител на ОЈО Скопје, Гаврил Бубевски и Хаџи Василева пред Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) прецизираа кои […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Итна истрага за нападот врз Божиновски

  Здружението на новинарите на Македонија и Советот за етика во медиумите на Македонија бараат итна реакција од Министерството за внатрешни работи да спроведе брза и ефикасна истрага во интерес на пронаоѓање и санкционирање на напаѓачот врз сопственикот нa порталот “Буре весник” Зоран Божиновски. Според објавите во медиумите, нападот се случил вчера вечер во Битола, […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Судот го одби барањето за цензура на “Нечиста крв”

  ЗНМ ја поздравува одлуката на Основниот граѓански суд Скопје за донесување решение со кое се одбива барањето за одредување привремена судска мерка со кое се бараше да се наложи на тужените од страна на Судот веднаш да ги отстранат објавените содржини со наслов „Нечиста крв“, односно објавите на документарниот видео запис со истоимениот наслов […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Снимателите и новинарите заедно за кревање на стандардите на професијата

  Како дел од активностите на секцијата на сниматели при ЗНМ, викендов се реализираше тродневна работилница во Струмица на тема: ,,Унапредување на соработката помеѓу снимателите и новинарите”. Основната цел за ваквите средби помеѓу снимателите и новинарите е преку детектирање на проблемите во секојдневната работа, со активно учество преку нудење на аргументирани решенија да се обидат […]

Вести Македонија Став Ударни вести

ЗНМ ја поздравува одлуката на Елемент ПР за прекинување на договорот со град Скопје

    Здружението на новинарите на Македонија ја поздравува одлуката на агенцијата Елемент ПР за спогодбено прекинување на договорот со Град Скопје како општествено одговорен потег. Ова претставува позитивен пример кој треба треба да премине во пракса. Во соопштението за јавноста пишува „Како агенција што секојдневно соработува со медиумите и новинарите, целосно го почитуваме новинарството, кодексот […]