Алтернатива Вести Македонија Настани

Заштита на ликовното богатство на доајенот Лазар Личеноски

  Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска и шефот на Делегацијата на Европската Унија, Дејвид Гир, го посетија Националниот конзерваторски центар каде што се одвива процесот на конзервација и реставрација на ликовните дела од еден од основоположниците на македонската современа уметност, Лазар Личеноски. Делата се дел од легатот на семејството Личеноски на Националната галерија на РС […]

Вести Македонија Ударни вести

Конзервација на палатата на локалитетот „Билазора“

  Во тек е конзервацијата на палатата на локалитетот „Билазора“ во Свети Николе, која ја реализираат тимови од Завод и музеј на град Штип и Филозофски факултет при Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ – Скопје. Досегашните истражувања зборуваат оти градбата започнала околу петти век пред нашата ера, а веќе во четвртиот век е во полна […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Ковачевски: Привршува конзервацијата на црквата „Св. Ѓорѓи“ во Курбиново

  Премиерот Димитар Ковачевски, заедно со министерката за култура, Бисера Костадиновска Стојчевска, денеска, како дел од посетата на преспанскиот регион, ја посети и црквата „Св. Ѓорѓи“ во селото Курбиново. При тоа, на премиерот Ковачевски му беа презентирани тековните градежни активности за заштита на црквата „Св. Ѓорѓи“ во селото Курбиново, којашто претставува несекојдневен пример на византиската […]