Categories: Вести, Македонија, Ударни вести

Личното и интимното е загрозено преку дигиталното родово-базираното насилство кое станува сè поопасно!

  Злоупотребата и нарушувањето на личниот, интимен простор станува сè поизразено преку дигиталното родово-базирано насилство. Изразуваме особена загриженост и остро…

Read More
Categories: Вести, Македонија, Став

Платформата за родова еднаквост со реакција: Солидарност со негувателките од Струга

  Организациите кои се дел од Платформата за родова еднаквост изразуваат силна загриженост за случувањата во општина Струга, каде што негувателките…

Read More
Categories: Вести, Македонија, Свет, Ударни вести

ПРЕ: Убиството во Кочани е фемицид! Бараме преквалификување на делото

  Случајот  на фемицид, најтешкиот вид на родово базирано насилство, кога во Кочани жена беше избодена до смрт, иако претходно…

Read More
Categories: Вести, Македонија, Став, Ударни вести

Уште еден фемицид поради непостапување на институциите

  Згрозени од најновиот случај на фемицид, кога во Кочани жена беше избодена до смрт, иако претходно го пријавувала сторителот…

Read More
Categories: Вести, Македонија, Став, Ударни вести

Заканите по живот не се слобода на изразување! Солидарност со активистката и новинарката Рита Бехадини!

  Платформата за родова еднаквост најостро ги осудува говорот на омраза и заканите кон новинарката и активистка Рита Бехадини и…

Read More
Categories: Вести, Македонија, Став, Ударни вести

Платформа за родова еднаквост: Црквата подалеку од женските права!

  Во секуларна држава, мислењето на Црквата е нерелевантно во креирањето на политиките за родова еднаквост Платформата за родова еднаквост…

Read More
Categories: Вести, Македонија, Став, Ударни вести

Жените го губат и животот поради континуирана системска негрижа за здравјето

  Платформата за родова еднаквост изразува сочувство до семејството на пациентката од Прилеп и најостро реагира на негрижата на државата…

Read More