Вести Македонија Ударни вести

Владина иницијатива за прогласување на Охридското Езеро за заштитено подрачје во категорија III

  На вчерашната седница Владата ја разгледа и усвои Информацијата за потребата од прогласување на Охридско Езеро, за заштитено подрачје во категорија III – споменик на природата. Како заклучок со оваа Информација Владата донесе Одлука за прифатливост на предлогот и го задолжи Министерството за животна средина и просторно планирање да спроведе јавна расправа по предлогот […]

Вести Македонија Ударни вести

Пронајдени и одземени рибарски мрежи од 1.000 метри во Охридското Езеро

  Во периодот од 10 до 13. февруари, припадници на Единицата за брзо распоредување од Одделот за специјални полициски операции, преземаа мерки на засилено набљудување и оперативен надзор на поширокиот реон на подрачјето на СВР Охрид.     Во рамки на активностите беше извршено патролирање во водите на Охридско Езеро и пребарување на терен со […]

Вести Македонија Ударни вести

Потпишана е заедничката изјава за поддршка на Студијата за валоризација на Охридското Езеро

  Со потпишување на заедничката изјава за поддршка на Студијата за валоризација на Охридското Езеро, градоначалниците на општините Охрид, Струга и Дебрца – Константин Георгиевски, Рамиз Мерко и Зоран Ногачески, ја потврдија подготвеноста да соработуваат во процесот на репрогласување на Охридското Езеро за Споменик на природата.     Во таа прилика, министерот за животна средина […]

Вести Македонија

Извлечено безживотно тело од водите на Охридското Езеро

На 03.07.2020 во 14,20 часот во СВР Охрид било пријавено дека на ул.„Кеј Македонија“ во Охрид од водите на Охридското Езеро било извлечено безживотно тело на С.Ј.(49) од Охрид. Од екипа од итна медицинска помош бил извршен преглед и реанимација на давеникот по што била констатирана смрт. За настанот е известен јавен обвинител. На местото […]

Вести Македонија Ударни вести

Владата го раскина договорот за концесија за Охридско езеро

  Владата донесе одлука за раскинување на договорот за концесија за Охридското езеро со концесионерот „Летница-Белвица“. Причината за оваа одлука е поради утврдените нерегуларности од страна на надлежните институции во работата на сегашниот концесионер. Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, денеска во Охрид изјави дека по низата реакции од медиумите, граѓаните и рибарите, […]