Вести Изјави Македонија Ударни вести

Без поактивна улога на власта, тешко до подобрување на довербата во правосудството

  Народниот правобранител Насер Зибери, лично се сомнева дека има доволна спремност, капацитет и ресурси во надлежните институции да се промени состојбата со ниската доверба на граѓаните во правосудството. Зибери, коментирајќи ја анкетата на ИРИ за падот на довербата на граѓаните во правосудството, на денешната прес-конференција, појасни дека тука пред се мисли на републичкиот Судски […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Зибери: Граѓанинот е во должничко ропство – бараме измена на Законот за извршување

  Народниот правобранител Насер Зибери, на денешната прес-конференција информира дека како овластен предлагач до Владата ќе достави Иницијатива за измени на Законот за облигациони односи и Законот за извршување, кои се однесуваат на прашањето на казнената камата. “Долг од околу 370 илјади денари, за девет години станува над 800 илјади. Долг од над 500 илјади […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Зибери: Продолжување на рокот за внесување за неевидентираните лица во матичната книга на родените

  Од предметното работење и спроведеното истражување, народниот правобранител Насер Зибери информира дека констатирал бројни проблеми во спроведувањето на Законот за неевидентирани лица во матична книга на родените, како што се: недоволна информираност на овие лица за начинот на поднесување на барање до Управата за водење на матични книги, недоволна обученост и оспособеност на овластените […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Насер Зибери: Не е правично да се наплати камата која е поголема од главниот долг

    Народниот правобранител г.Насер Зибери на прес-конференција ја информираше јавноста за констатираните состојби со човековите слободи и права во 2021 година, сублимирани/содржани во Годишниот извештај за степенот на обезбедувањето почитување, унапредување и зашита на човековите слободи и права за изминатата 2021 година, кој е доставен до Собранитео на Република Северна Македонија и воедно е […]

Вести Македонија Ударни вести

Средба на претседателот Џафери со Народниот правобранител Зибери

  Денеска, претседателот на Собранието, г. Талат Џафери, оствари средба со Народниот правобранител, г. Насер Зибери, по повод предавањето на Годишниот извештај за работата на Народниот правобранител на Република Северна Македонија за 2020 година. На средбата присуствуваше и г-ѓа Сузана Салиу, заменичка на Народниот правобранител.     Во текот на средбата се разговараше за прашања […]

Вести Македонија Ударни вести

Свечена изјава на новоизбраниот народен правобранител Насер Зибери

      Денеска, во Охридската сала на Собранието на Република Северна Македонија, новоизбраниот народен правобранител, Насер Зибери, даде свечена изјава пред претседателот на Собранието, Талат Џафери и генералната секретарка, Цветанка Иванова. Насер Зибери беше избран за омбудсман на седницата на Собранието на РС Македонија на 25 јануари годинава. Тој ја наследи функцијата на Иџет […]

Вести Македонија Ударни вести

Насер Зибери избран за нов Народен правобранител

  Со 61 глас за без ниту еден против и воздржан парламентарното мнозинство во законодвниот дом му ја даде поддршката на Насер Зибери кој официјално е избран за нов Народен правобранител. Зибери ќе ја наследи функцијата на Иџет Мемети кој беше на чело на институцијата 16 години, односно два мандати по осум години. Расправата за […]