Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Кривичен суд апелира за прецизно известување во врска со пресудата на Јанакиевски

  Во однос на одредени медиумски известувања и коментари за одлуката на Европскиот суд за човекови права во Стразбур, на апликантот Миле Јанакиевски против РСМ и наводите дека „притворот бил неосновано определен“, Основниот кривичен суд – Скопје апелира до медиумите, но и правните критичари дека е потребно прецизно и дословно известување за вакви сензитивни теми. […]

Вести Македонија Ударни вести

НЛБ Банка до клиентите: Не споделувајте кодови, пинови

  НЛБ Банка ги известува своите клиенти дека се детектирани обиди за злоупотреба на податоци и сметки, кои од Банката веднаш ги пресретнале и спречиле, но ги предупредуваат клиентите да бидат особено внимателни при споделување на своите лични и банкарски податоци. “Особено е важно следниве податоци никогаш да не се споделуваат, како активациските кодови за […]

Вести Македонија

СЕММ и ЗНМ бараат строго почитување на Кодексот во известувањето за Украина од медиумите

  Советот за етика во медиумите и Здружението на новинари на Македонија, по почетокот на воените дејствија во Украина, ги повикуваат медиумите да информираат со максимална одговорност и професионалност, без да придонесуваат во ширењето шпекулации и невистини во јавноста.   Од медиумите се очекува строго придржување кон Кодексот на новинарите, објективност и максимална проверка на […]

Вести Изјави Македонија Став Ударни вести

ЈСП: Градскиот превоз е за сите граѓани и нема одлука за некаква дискриминација

  Ниту на еден граѓанин не му е ускратено правото за јавен градски превоз. Јавното сообраќајно претпријатие Скопје е јавен сервис кој обезбедува градски превоз за сите граѓани и никогаш немало дискриминација. Нема никаква поинаква одлука од онаа донесена пред две години, каде се овозможува лицата со попреченост кои имаат куче сервис, да може да […]

Вести Македонија Ударни вести

АВМУ: Има телевизии кои не го спроведуваат новинарскиот принцип за известување на ЛИ 2017

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги го објави најновиот извештај од мониторингот на медиумското известување, кој го опфаќа периодот пред почетокот на изборната кампања, односно 16 до 24 септември 2017 година. Во него се забележува дека некои телевизии не го спроведувале новинарскиот принцип за известување, туку се однесувале навивачки. Во извештајот на АВМУ првин […]