Вести Македонија Ударни вести

Алексовски: Годинава изгаснавме 33 пожари, со 110 часа налети и исфрлени 1.000 тони вода

  Гостувајќи во „Тема на денот“ во вчерашниот дневник на МТВ, посветена на Одделот за воздухопловни единици при Министерството за внатрешни работи, началникот на Одделот за воздухопловни единици при МВР, Ненад Алексовски, зборуваше за спецификите на хеликоптерите Бел-412 и Бел-212, како и Бел-206, кои активно учествуваат во гаснењето на пожари на отворено, како дел од Хеликоптерската единица при МВР.     „И оваа година беше […]

Вести Македонија Ударни вести

МНР: Возач на камион од Македонија повреден во пожарите во Грција

  Министерството за надворешни работи со загриженост и внимание ја следи актуелната вонредна состојба во Грција, настаната како разултат на последните шумски пожари, кои резултираа со човечки жртви и други големи загуби. Во оваа прилика, би сакале да изразиме сочувство до семејствата на загинатите и да им посакаме брзо закрепнување на повредените. Според досегашните информации […]

Вести Македонија Ударни вести

ЦУК: Во последните 24 часа има еден активен пожар и 12 изгаснати

  Центарот за управување со кризи (ЦУК), преку Дежурниот оперативен центар, согласно информациите и координацијата со субјектите од Системот за управување со кризи утрово направи пресек за пожарите на отворено во последните 24 часа: има еден активен пожар и 12 изгаснати. ЦУК е во постојана комуникација и координација со силите на терен и податоците се […]

Вести Македонија Ударни вести

Внимавајте! Мало невнимание може да предизвика пожар со тешки последици

  По настапувањето на последните, значително повисоки температури и најавите дека во наредните денови тие уште повеќе ќе се зголемат, во голема мерка се зголемија и потенцијалните опасности за избувнување пожари, особено поради фактот дека има забележителна раздвиженост на нивите, но и во шумите. Министерството за внатрешни работи апелира до граѓаните да бидат внимателни ако […]

Вести Македонија

Ангажирани 535 полициски службеници во последното деноноќие за пожарите

  Во текот на изминатото деноноќие, во периодот од 07.00 часот на 24.08.2021 до 07.00 часот денеска (25.08.2021) во активностите за гаснење и превенирање на пожарите на територијата на Република Северна Македонија, од страна на МВР беа ангажирани 535 полициски службеници, реализирани 214 мото-патроли и користени 160 моторни возила. На терен се и припадниците на […]

Вести Македонија Ударни вести

541 полициски службеници ангажирани за превенирање и гасење на пожарите

  Во текот на изминатото деноноќие, во периодот од 07.00 часот на 17.08.2021 до 07.00 часот денеска (18.08.2021) во активностите за гаснење и превенирање на пожарите на територијата на Република Северна Македонија, од страна на МВР беа ангажирани 541 полициски службеник, реализирани се 214 мото-патроли, а користени 156  моторни возила. На терен се и припадниците на сите […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Паметното планирање може да спречи незгоди и катастрофи

  Илјадници хектари шума изгоре во пожарите кои ја зафатија земјата за време на топлотниот бран ова лето кој донесе натпросечно високи температури. Штетата е голема и тешко се надоместува. Последиците од опустошените шумски предели веднаш ќе ги почувствуваме сите со првиот бран на загадување на воздухот, а ова ќе предизвика и други далекусежни еколошки […]

Вести Македонија Ударни вести

МВР: 640 полициски службеници ангажирани во последното деноноќие за пожарите

  Во текот на изминатото деноноќие, во периодот од 07.00 часот на 14.08.2021 до 07.00 часот денеска (15.08.2021), во активностите за гаснење и превенирање на пожарите на територијата на Република Северна Македонија, од страна на МВР беа ангажирани 641 полициски службеник, вклучувајќи ги и припадниците на сите специјални единици на полицијата, реализирани 206 мото-патроли и […]

Вести Македонија Ударни вести

Околу 600 полицајци беа ангажирани во последното деноноќие за пожарите

  Во текот на изминатото деноноќие, во периодот од 07.00 часот на 13.08.2021 до 07.00 часот денеска (14.08.2021), во активностите за гаснење и превенирање на пожарите на територијата на Република Северна Македонија, од страна на МВР беа ангажирани  590 полициски службеници, вклучувајќи ги и припадниците на сите специјални единици на полицијата, реализирани 216 мото-патроли и […]

Вести Македонија Ударни вести

Петстотини полициски службеници ангажирани во последното деноноќие за пожарите

  Во текот на изминатото деноноќие, во периодот од 07.00 часот на 12.август до 07.00 часот денеска, во активностите за гаснење и превенирање на пожарите на територијата на Република Северна Македонија, од страна на МВР беа ангажирани  501 полициски службеник, реализирани 197 мото-патроли и користени 144 моторни возила. Деноноќно на терен се и припадниците на […]