Алтернатива Настани

ПРЕДГРАДИЕ НА СВЕСТА – Изложба на слики од Тони Шулајковски

Културно Информативен Центар – КИЦ – Скопје Од 19 до 31 Мај ТРАЕКТОРИЈА ИНСЕРТИРАНА ВО БЕЗВРЕМЕНОСТА Творештвото на Тони Шулајковски е една звучна полифона импресија во постојано превирање. Тоа е сегмент на една траекторија инсертирана во безвременоста низ која се движи балансирано низ некои недоосознаени сфери на една бинарна аналогија на микро и макро универзумот на […]

Алтернатива Настани

ЈУБИЛЕЈ 65 ГОДИНИ СОВРЕМЕНОСТ – ПРОМОЦИЈА И ИЗЛОЖБА

Ќе се одржи прослава по повод 65 годинишниот јубилеј од постоењето на најстарото македонско книжевно списание СОВРЕМЕНОСТ. Настанот се состои од промоција на овогодишните броеви на списанието, како и промоција на старите броеви, но и од ретроспективна изложба на предмети и документи и изданија на кои СОВРЕМЕНОСТ е издавач. Овој значаен настан за македонската литература […]

Алтернатива Настани

ЕВГЕНИЈ ОНЕГИН

Со премиера на операта „Евгениј Онегин“ според поемата на Александар С. Пушкин, музика на Петар Илич Чајковски и во режија на Дејан Пројковски, на 9 мај во Македонската опера и балет ќе бидат отворени 44 Мајски оперски вечери. Диригент: Саша Николовски-Ѓумар, сценографијата е на Валентин Светозарев, костимографија: Марија Пупучевска, а кореограф е Олга Панго. Насловната […]

Алтернатива Настани

ВИРТУОЗОТ НА УСНА ХАРМОНКА ЏО ПАУЕРС ЗА ПРВ ПАТ ВО СКОПЈЕ!

Еден од најдобрите мајстори на тангото и виртуоз на усната хармоника, Џо Пауерс од САД, за прв пат ќе гостува во Скопје! На 12 мај во Домот на АРМ во 20 часот, Пауерс ќе настапи како солист заедно со оркестарот на Македонската филхармонија на концертот насловен „Алхемија“. Под палката на миленикот на македонската музичка публика, […]