Алтернатива Скопје Чита

Маргарет Етвуд – Јованка Орлеанка на разгледница

  Јованка Орлеанка на разгледница Еве ја Јованка врз покајничките чаршафи, оклопот олупен од неа, косата истрижена, врзана околу со конец како завиткан јагнешки бут со коска, врз неа капа што личи на хартија, на весник, но непечатен, конусна капа за единичари. Сè е бледо, рацете, нозете боси, слабата одежда, исцедена и празна, бела ко […]

Алтернатива Скопје Чита

ГЕОМЕТРИСКА МАЧКА

Кога улицата спие една геометриска мачка внимава на сообраќајот во сонот она што ни е заедничко е светлината од минатото што до нас доаѓа како сегашност а сепак токму сега таа чекори на шепите од иднината геометријата на ноќта нè допира како здив на стаклото а несоницата ги запишува врз нив сите соништа што сè […]

Алтернатива Скопје Чита

Сон

Блаже Конески Јас сакам да те знам проѕирна, далечна, мила: од коприна те ткам, од јасна ѕвездена свила. И ти во искреста игра со виор и сињак, сен и светлина минеш низ приказен крај, ти бледо чедо месечинско минеш низ приказен крај, и како далечен, и како трепетен, како радосен ѕвон ѕуниш во мојот сон. […]

Алтернатива Скопје Чита

КОПНЕЖ

КОПНЕЖ Во тивок предел ме кинат страсти Тапан со зол дух во слухот ми се врти Небото пожелува сон Земјата несоница О ткајачки исткајте го сонцето и моето срце на разбоите белки весело ќе ми биде облечена душата Од небото без подршка света види Птица на крст слета Ме гонат копнежливи очи Бев крај море […]

Алтернатива Скопје Чита

Песна за нејзината песна

Петре М. Андреевски Песна за нејзината песна Немаше земја кај што не ја сретнав неа, оти без неа бев никој и никој не ме познаваше. По нејзината воздишка го запомнував воздухот за да можам да ја стигнам, незабележан од никого, но таа беше побрза од сите небесни светлини, зашто секаде сама си го осветлуваше патот. […]

Алтернатива Скопје Чита

СПРОТИ КУЌАТА НА СПИНОЗА

Дамир Шодан гледам така некои дами во уличката спроти куќата на Спиноза и се сеќавам како пред околу десет лета некаде во ова време стигнавме тука по корка леб или по некоја торта (кој како сака) на демократскиот Запад: тие под плаштот на телесно-паричната размена, а јас во чекор со членовите, пасусите и алинеите на […]

Алтернатива Скопје Чита

Поетите истрајуваат – Маргарет Етвуд

Поетите истрајуваат. Тешко е да се отарасиш од нив, а вистина е дека многумина пробале. Ги одминуваме на патот Кадешто стојат со нивните чинии за просење, обичај од памтивек. Сега во нив нема ништо освен исушени муви и оштетени парички. Зјапаат само напред. Да не се мртви? Сепак, го имаат погледот што оди на нерви […]

Алтернатива Скопје Чита

Расчекор

“Боже мој прости ми, што мислите мои со каноните твои беа во расчекор. Прости ми, што маслото до кандилото со желбата моја го распалив, до точка на топење го запалив. А ниту масло, ниту свеќа во рака не држев, само тело, жедно, чедно, до тебе не скржавев. И сега, дали јас и ти сме едно […]

Алтернатива Скопје Чита

Розата јас и ти

Розата, јас и ти.. Таа розата, што имаше мирис на љубов, изглед на магија, ронење во твојот допир, изгор во мојата воздишка, мигови на екстаза, години на мечтаење, сочувана на мојата пупка, пипната од твоето јас и ти. Лулашка на страста, рампа на сомнеж, зенит на реалноста. Преубава, како јас и ти заедно, свежа како […]

Алтернатива Скопје Чита

Ти и јас

Во твоите предници две близни потполошки, кoј пат ќе ги испуштам душата ќе си ја изгрешам. Таму ти трепериш, ваму воздухот те прераскажува и моите престапни години се под твое влијание. Твојот збор е во посета на угнетените народи и блазе им на ушите што можат да го чујат. Ти чиниш влези – излези во […]