Алтернатива Скопје Чита

КОПНЕЖ

КОПНЕЖ Во тивок предел ме кинат страсти Тапан со зол дух во слухот ми се врти Небото пожелува сон Земјата несоница О ткајачки исткајте го сонцето и моето срце на разбоите белки весело ќе ми биде облечена душата Од небото без подршка света види Птица на крст слета Ме гонат копнежливи очи Бев крај море […]

Алтернатива Скопје Чита

Песна за нејзината песна

Петре М. Андреевски Песна за нејзината песна Немаше земја кај што не ја сретнав неа, оти без неа бев никој и никој не ме познаваше. По нејзината воздишка го запомнував воздухот за да можам да ја стигнам, незабележан од никого, но таа беше побрза од сите небесни светлини, зашто секаде сама си го осветлуваше патот. […]

Алтернатива Скопје Чита

СПРОТИ КУЌАТА НА СПИНОЗА

Дамир Шодан гледам така некои дами во уличката спроти куќата на Спиноза и се сеќавам како пред околу десет лета некаде во ова време стигнавме тука по корка леб или по некоја торта (кој како сака) на демократскиот Запад: тие под плаштот на телесно-паричната размена, а јас во чекор со членовите, пасусите и алинеите на […]

Алтернатива Скопје Чита

Поетите истрајуваат – Маргарет Етвуд

Поетите истрајуваат. Тешко е да се отарасиш од нив, а вистина е дека многумина пробале. Ги одминуваме на патот Кадешто стојат со нивните чинии за просење, обичај од памтивек. Сега во нив нема ништо освен исушени муви и оштетени парички. Зјапаат само напред. Да не се мртви? Сепак, го имаат погледот што оди на нерви […]

Алтернатива Скопје Чита

Расчекор

“Боже мој прости ми, што мислите мои со каноните твои беа во расчекор. Прости ми, што маслото до кандилото со желбата моја го распалив, до точка на топење го запалив. А ниту масло, ниту свеќа во рака не држев, само тело, жедно, чедно, до тебе не скржавев. И сега, дали јас и ти сме едно […]

Алтернатива Скопје Чита

Розата јас и ти

Розата, јас и ти.. Таа розата, што имаше мирис на љубов, изглед на магија, ронење во твојот допир, изгор во мојата воздишка, мигови на екстаза, години на мечтаење, сочувана на мојата пупка, пипната од твоето јас и ти. Лулашка на страста, рампа на сомнеж, зенит на реалноста. Преубава, како јас и ти заедно, свежа како […]

Алтернатива Скопје Чита

Ти и јас

Во твоите предници две близни потполошки, кoј пат ќе ги испуштам душата ќе си ја изгрешам. Таму ти трепериш, ваму воздухот те прераскажува и моите престапни години се под твое влијание. Твојот збор е во посета на угнетените народи и блазе им на ушите што можат да го чујат. Ти чиниш влези – излези во […]

Алтернатива Скопје Чита

Љубов – Гане Тодоровски

Милувам прашинка да си, тих повеј да ми те донесе… Прашинка љубов, прашинка ништотна, прашинка невидна, но сепак љубов, сепак љубов. Дај да те имам во дланкиве Нетежина, Несетило. Дај да поверувам дека си во мене, стуткана некаде во мене. Милувам прашинка да си, Тих повеј да ми те донесе… Како што на пролет цветниците […]

Алтернатива Скопје Чита

Третата молитва на моето тело

Што си: девојка, жена, мајка? Што си ти што бдееш пред овој храм во кој со тишина се лечи телото мое, молитвено што клечи. Светлина ли, мрак ли твоето идење му носи. Што си: девојка, жена, мајка, што си? Што си ти застаната со спокој темен пред ова тело чиј глас со виј го гони […]