Вести Македонија Текстови

Во Солун ќе се одбележи почетокот на изградбата на Трансјадранскиот гасовод

Во Солун денеска официјално ќе се означи почетокот на градежните работи на грчкиот дел од Транјадранскиот гасовод ТАП, кој ќе пренесува азербејџански гас кон Европа. На настанот ќе присуствува грчкиот премиер Алексис Ципрас и голем број гости од државите вклучени во ТАП, Азербејџан, Италија, Албанија, Турција и Бугарија. Премиерот Ципрас, кој ќе говори на свеченоста, се […]

Вести Македонија Текстови

Венецуела е во тешка економска криза и се соочува со недостиг од храна !

Венецуела се наоѓа пред колапс поради тешката економска криза која трае неколку месеци. Претседателот Николас Мадуро одлучи да воведе вонредна состојба, бидејќи земјата веќе подолг период се соочува со голема инфлација, недостиг од храна и од струја. Само оваа година економијата падна за 8 отсто, инфлацијата се зголеми трипати, а се очекува дека до крајот на годината ќе биде поголема […]

Вести Македонија Текстови

Сите неодговорени прашања ако има избори на 5 јуни

Иако е тешко да се предвиди дали навистина ќе се одржат изборите на 5 јуни, сепак остануваат отворени многу прашања, доколку владејачката партија посака да истрча сама со себе на изборна трка. Избирачки одбори: Кој ќе членува во нив? Само ВМРО-ДПМНЕ? Која е смислата на такви еднопартиски одбори? Рокот за поднесување предлози за членови на избирачките одбори […]

Колумна Текстови

Мора да се спасиме

Мерсел Биљали Диктаторот на Доминиканската Република Рафаел Труиљо (Rafael Trujillo) бил суров. Идол му бил хаитскиот диктатор Франсоис Дувалјер (Francois Duvalier), невиден шизофреничар, кој само затоа што претпоставувал дека неговиот близок соработник Клемент Барбот (Clement Barbot) можеби посакува да му биде наследник, одлучил лично да го егзекутира. Но, тој успеал да побегне. Не можејќи да […]

Колумна Текстови

НАШЕТО НАЦИОНАЛИСТИЧКО ПИЈАНСТВО

АЛЕКСАНДАР ЛИТОВСКИ Секој барем малку интелегентен и разумен може да го види колективното пијанство. Секој може без преголем напор да види дека сè што прават се манифестации или на нивното пијано лудило, или на нивната измама за да се стекнат со поголем профит. Или и на двете нешта заедно. И највчудоневидувачки е што нашиов народ […]

Колумна Текстови

Луди владетели

Целокупната човечка историја изобилува со личности коишто владееле со народи и со царства, создавале империи, покорувале континенти и верувале дека поседуваат божја моќ и се повикани да ја одредуваат судбината на светот. Со своите луди нагони, тие вршеле невидени злосторства и ѕверства, а сепак биле славени и величани како предводници на своето време. Солие констатира: […]