Вести Македонија Став Ударни вести

ДС: Комисијата да не преговара за историски прашања поврзани со ОА

Сподели:

 

Демократскиот  сојуз смета дека Мешовитата Македонско-Бугарска Комисија за историски и образовни прашања, не е надлежна  да разговара и преговара  за историските аспекти на Охридската Архепископија, по што треба усогласен текст да се вгради во учебниците за основно образование.

Охридската Архепископија е поврзана со вековното опстојување и посебноста на Македонскиот народ, поради што да се преговара за тоа дали оваа Архепископија е Македонска или Бугарска е рамно на велепредавство. 

Евентуалниот договор ќе биде дел од Протоколот,  тоа значи и дел од Преговарачката рамка за започнување на пристапните преговори со ЕУ.  ДС бара записникот од преговорите јавно да се објави и доколку за ова прашање е разговарано, Комисија (од Македонскиот дел),да биде разрешена и изберат во истата историчари, резистентни на политичко влијание.

Сподели: