Вести Изјави Македонија Ударни вести

Филипче: Долгите карантини резултираа со зголемен број на семејни насилства

Сподели:

 

“Ковид-19 кризата ги погоди сите здравствени системи. Изолацијата за време на долгите карантини резултираа со зголемен број на семејни насилства. Секојдневно регистрираме вакви случаи во онлајн амбулантата на Клиниката за психијатрија, со што постојано го зголемуваме тимот во установата. Заеднички во еден инклузивен процес, институциите и граѓанските организации отворивме три центри за жртви од сексуално насилство согласно Истанбулската конвенција во Скопје, Тетово и Куманово. Жените сакам да знаат дека има каде да се обратат и да добијат стручна помош. Тие никогаш не се сами, преку институциите тие ја имаат нашата најголема поддршка. На денешниот Меѓународен ден за елиминација на насилството врз жените ја испраќаме пораката дека мора неуморно да работиме да ја подигнеме свесноста вакви случаи да има се помалку!” – изјави министерот за здравство, Венко Филипче по повод Меѓународниот ден за елиминација на насилство врз жените.

Сподели: