Алтернатива Магазин Настани Скопје Чита

“МОЛИТВА” – Славко Јаневски

Сподели:

 

 

Славко Јаневски (11 јануари 1920 — 20 јануари 2000) е роден во Скопје, каде завршил основно и средно техничко училиште.

Во текот на Втората светска војна се наоѓа во Белград и ѝ се приклучил на Козјачката партизанска бригада. По војната живеел и работел во Скопје каде се посветил на литературното творештво.
Бил директор и уредник на издавачката куќа Македонска книга“.
Од 1967 година бил член на МАНУ.
Ги покренал првите детски списанија и е автор на првиот македонски роман – Село зад седумте јасени“.
Славко Јаневски е добитник на многу награди.
.
Творештвото на Славко Јаневски е обемно и разнолико. Пишувал песни, раскази, романи, како и литература за деца.
Напишал 13 збирки песни од кои попознати се:
Крвава низа“, Пруга на младоста“, Евангелие по Итар Пејо“, Каинавелија“ и др.;
повеста Улица“, расказите: Кловнови и луѓе“, Горчливи легенди“ и др.;
романите: Село зад седумте јасени“, Две Марии“, И бол и бес“, Тврдоглави“, Девет Керубинови векови“ и др.;
како и детската литература: Пионери, пионерки, бубачки и шумски ѕверки“, Сенката на Карамба Барамба“, Црни и жолти“, Шеќерна приказна“, Пупи Паф“ и др.
 

МОЛИТВА

Не самувај. Сам сум.
Забуцај ги забите до корен
во стеблото на мојот ’рбет.
И држи се. Одам.
Бел е сртот што нè чека.
Не самувај. Сам сум.
Забуцај ги прстите до лактот
во модрите пени на мојата коса.
И држи се. Пливам.
Зелено е дното што нè мами,
дното на едно море.

 

Не оставај ме сам. Немој.
Не самувај со мене. Денес.
И не мисли дека сме мали
зашто е една трева над нас.
И не мисли дека сме чеда
на една земја
зашто ни е гнездо еден камен.
И не е,
и не е Сонцето злотвор
што лежи во нашите жили.

Сподели: