Магазин Наука и Технологија

Најдобрите фотографии од транзитот на Меркур

Сподели:

Во понеделникот на 9 мај планетата Меркур премина преку сончевиот диск, настан кој се случува на секои 3 до 10 години во мај или во ноември, следниот транзит на Меркур ќе биде на 11 ноември 2019. Транзитот на Меркур кој траеше од 13:10 до 20:40 беше забележан од различни места на планетата Земја и вселената со различни инструменти и различни техники на снимање. Затоа за оваа статија се потрудивме да ги најдеме најдобрите фотографии кои беа објавени.

Транзит Меркур

merkur

Само неколку минути по почетокот на транзитот со Н-алфа филтер (с) Rupert Smith

Транзит

Зајдисонце во Чиле (с) Petr Horalek

zaj

Меркур и МВС

Двоен транзит, кој друг ако не Тери Лего уловен транзит на МВС за време на транзит на Меркур од Филаделфија (с) Thierry Legault

mer

Видео клип од горенаведениот настан пропратен со трет транзит:

merr

Уште еден двоен транзит, овој пат со Боинг 737-200 (с) Dani Caxete

kla

Сонцето снимено со клациум-К филтер во длабокиот син/виолетов спектар заедно со композитните позиции на Меркур, приближно на секои половина час (с) Howard Eskildsen

Извонредна споредба на транзит на Венера, Месечина (целосно затемнување), Меркур (с) György Soponyai

mesec

Меркур како комета, почеток на транзитот (с) Paul Andrew

soncee

Транзитот снимен од СДО сателитот во ултравиолетова светлина (с) NASA/SDO

svetlina

Како сцена од научно фантастичен филм, авион ловец над Белгија и првата планета до Сонцето (с) Peter Van den Eijnde

tra

Зајдицонце во Кциња, Полска (с) Marek Nikodem

zajdi

Квечерината по зајдисонцето на 9 мај снимени од Шведска (с) Göran Strand

zajdis

(Астрономски центар Орион)

http://www.orion.mk/

 

Сподели: