Вести Македонија Ударни вести

Уставниот суд не поведе постапка за членот 110 од Законот за Јавното обвинителство

  Поради интерес на јавноста Уставниот суд информира дека одлучи да не поведе постапка за членот 110 од Законот за Јавното обвинителство  оспорен во предметите У.бр.19/2022 и У.бр.39/2022, што значи тој член останува во правниот промет, информираат оттаму.   “Уставниот суд оцени дека во функција на заштита на уставно загарантираните основни слободи и права на […]

Вести Македонија Ударни вести

Aлатка за мерење на перформансите на јавните обвинителства

  Јавниот обвинител Љубомир Јовески денеска се обрати на конференцијата „Подобрување на ефикасноста, транспарентноста и отчетноста на Јавното обвинителство“ на која беше презентирана алатката во изработка за мерење на перформансите на јавните обвинителства. Во своето обраќање, Јовески потенцираше дека јавните обвинители не бегаат од отчетност и одговорност за својата работа, но и другите чинители на […]

Вести Македонија Ударни вести

Потпишан Меморандум за соработка на ДКСК и Јавното обвинителство

  Државната комисија за спречување на корупцијата и Јавното обвинителство на РС Македонија потпишаа Меморандум за соработка. Меморандумот беше потпишан од страна на претседателката на ДКСК Билјана Ивановска и Јавниот обвинител на Република Северна Македонија Љубомир Јовески. Целта на Меморандумот е да се  унапреди и зајакне соработката меѓу двете институции за работи од заеднички интерес […]

Вести Македонија Ударни вести

ЈО: Во случајот со Финансиската полиција низа пропусти

  Двајца јавни обвинители од Јавното обвинителство на Република Севера Македонија, постапувајќи по претставка од Управата за финансиска полиција, во согласност со членот 28 од Законот на јавното обвинителство, извршиле надзор и увид во предмет оформен во Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција. Јавните обвинители изготвиле службена белешка за увидот во […]

Вести Македонија Ударни вести

ЈО ќе ги следи случувањата поврзани со изборниот процес

  Јавното обвинителство на Република Северна Македонија преку формираната привремена Комисија за следење на евентуални нерегуларности поврзани со извршување на кривични дела од Глава шеснаесет – Кривични дела против изборите и гласањето од Кривичниот законик и други кривични дела кои би биле сторени при организирањето и спроведувањето на локалните избори, ја известува јавноста дека продолжува […]

Вести Македонија Ударни вести

Фатиме Фетаи избрана за Виш јавен обвинител

  Фатиме Фетаи, Бурим Рустеми, Сашо Рајчев, Наум Пановски и Снежана Бундалевска – Георгиевска на денешната седница на Советот на јавни обвинители се избрани за обвинители во Вишото јавно обвинителство Скопје. Обвинителите Фетаи и Рустеми се од поранешното Специјално јавно обвинителство, Пановски доаѓа од Обвинителството за гонење на организиран криминал и корупција, Рајчев и Бундалевска-Георгиевска […]

Вести Македонија Ударни вести

ЈО ќе им понуди вонсудска спогодба на вработените во СЈО за исплата на платите

  На седница на Владата усвоена е информацијата за извршување на одлуката на Уставниот суд на Република Северна Македонија во однос на спроведувањето на поништувањето на поединечните акти и дејствија преземени врз основа на Уредбата со законска сила за јавнообвинителските службеници, истражителите и другите вработени во Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и […]