Алтернатива Настани

Еду катче на ЛАЈКА: Зошто стерилизација на милениците е единствено и хумано решение?

  Со оглед на безбројните случаи на напуштање и злоупотреба на животни во Македонија, сметаме дека е од клучна важност повторно да се зборува за кастрацијата, односно трајната стерилизација, како единствен ефикасен и хуман начин за намалување на бројот на напуштени животни. Иако Законот за заштита на животните предвидува дека сопствениците на домашни миленици мора […]

Алтернатива Настани

Зошто треба да имаме трпение со куче вдомено од прифатилиште?

  Има неколку причини зошто трпението е важно кога се вдомува куче од прифатилиште: 1. Адаптација на новата средина: Кучето треба да има доволно време да се навикне на новата околина, мириси, звуци и луѓе во вашиот дом. Некои кучиња можат да се адаптираат брзо, додека други можеби ќе имаат потешкотии. 2. Можен страв и […]

Алтернатива Настани

Животот да ти стане бајка – вдоми куче од Лајка

  Почнува викенд, временската прогноза предвидува убаво време, идеална можност да го посетите стационарот, доколку планирате да го проширите вашето семејство и вдомите куче. Ве очекуваме со нетрпение! ЈП Лајка е во моментов времен дом на 105 кучиња, сите посебни по својот карактер, изглед и карактеристики. Но едно нешто важи подеднакво за сите – на […]

Алтернатива Настани

Третиот роденден на ЈП Лајка прославен со „Изложба на вдомени кучиња“

  По повод третиот роденден, ЈП Лајка организираше „Изложба на вдомени кучиња“ со која заедно со граѓаните кои вдомиле куче, покажавме дека и вдомените кучиња се одлични домашни миленици.   Во 10 прекрасни категории продефилираа 65+ кучиња на оваа изложба, сите вдомени и спасени од суровите улици.         Сопствениците ја раскажаа нивната […]

Алтернатива Настани

ЈП Лајка организира „Изложба на вдомени кучиња“ по повод 3-от роденден

  По повод 3 роденден, ЈП Лајка организира „Изложба на вдомени кучиња“ на ден сабота, 14.10.2023 од 11:00-15:00 часот, во Градски парк, Школка. Доколку сакате да земете учество потребно е да ја пополните следната апликација. https://forms.gle/ouLdCKBNRZLvWsQn9 На оваа изложба може да се пријават сите граѓани кои имаат домашен миленик мешавина од различни раси, а воедно […]

Вести Македонија Настани

Заловување на бездомни кучиња во Општина Чаир

  Оваа работна недела (29.08. – 01.09.) ЈП Лајка продолжува со стратешко залување во Општина Чаир. Тимот ќе го залови секое бездомно куче кое го нема поминато хуманиот третман. Ги охрабруваме граѓаните од општина Чаир доколку имаат бездомно куче кое сакаат да го посочат на тимовите или да го донесат директно во ЈП Лајка, да […]

Алтернатива Настани

Лајка заловува во општина Центар: Пријави куче без ушна маркица

  Од 21 до 25 август, заловувачкиот тим на ЈП Лајка ќе продолжи со стратешко заловување во општина Центар.   Тимот ќе го залови секое бездомно куче кое што ќе го сретне во овој реон, а кое го нема поминато хуманиот третман.   Заловувачкиот тим ќе ги посети следниве локации: Пролет, Маџир Маало, Крњево, Центар, […]

Алтернатива Настани

Се вдоми прекрасниот Томи во В.Британија

  Томи – контролор на корпи за отпадоци, квалитет на доручеци и офис менаџер во ЈП Лајка, а сега среќно вдомен во Велика Британија и ни испрати фотографии од неговите нови авантури.         Томи и неговото братче беа оставени на улица како мали бебиња, а нашиот колега Александар ги згрижи и ги […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

“Лајка” започнува со стратешко заловување во Општина Аеродром

  Од денеска, 17 јули, заловувачкиот тим на ЈП Лајка ќе започне со стратешко заловување во општина Аеродром. Тимот на заловувачи оваа недела (17-21 јули) ќе заловува во општина Аеродром и тоа во следните реони: Долно Лисиче, Горно Лисиче, Тодор Чангов, Населба Лисиче, Ново Лисиче, Јане Сандански, Реонски центар, Бисер, Стар Аеродром, Мичурин и Острово. […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

ЈП Лајка започна со стратешко заловување во Општина Чаир

  Оваа работна недела заловувачкиот тим на ЈП Лајка започна со стратешко заловување во општина Чаир. Тимот на заловувачи оваа недела (10 -14. Јули) ќе заловува во општина Чаир и ќе ги посети следниве локации: бул. Цветан Димов, ул. Џон Кенеди, ул. Ферид Бајрам, ул. Дижонска, ул. Втора македонска бригада итн. Заловувачкиот тим ќе го […]