Вести Македонија Ударни вести

Конзерваторите од Солун и од Битола даваат долгорочна заштита на вредниот фрескоживопис во Курбиново

  Македонските и грчките конзерватори денеска ги презентираа досегашните резултати од соработката меѓу НУ Завод и музеј – Битола и Европскиот центар за византиски и поствизантиски споменици од Солун на проектот за „Конзервација на ѕидното сликарство на црквата Св. Ѓорѓи во с. Курбиново“. На презентацијата на стручните информации за оваа важна фаза во долготрајната заштита […]

Вести Македонија Ударни вести

Обезбеден е буџет од 105 милиони денари за заштитата на културното наследство

  Манастирот „Успение на Пресвета Богородица“ во манастирскиот комплекс Матејче, Кумановско по долго години заборавеност ќе добие пари од државата за заштита на архитектурата и иконите. Министерството за култура за проекти од национален интерес во областа на недвижно културно наследство во 2021 година во програмата културно наследство во опасност, одвои еден милион денари за превентивни […]