Вести Македонија Ударни вести

Влада: Програма за задолжителна имунизација на населението за 2022

  Владата на вчерашната 132 седница ја донесе Програмата за задолжителна имунизација на населението во Северна Македонија за 2022 година, која се носи секоја година и која ја опфаќа вакцинацијата на лица на одредена возраст, која се спроведува континуирано, во текот на целата година против: акутен вирусен хепатит Б (Hepatitis B), туберкулоза (Tuberculosis), заболувања предизвикани […]

Вести Македонија Ударни вести

Препораки на Националниот комитет за имунизација

  Стручните препораки во однос на имунизација против КОВИД 19 се дефинираат водејќи се од потврдени и прифатени податоци и докази кои потекнуваат од здравствените организации одговорни за следење на инфективните болести како Европскиот и Американскиот Центар за инфективни заболувања (CDC и ECDC), од регураторните медициски агенции ЕМА и ФДА и од СЗО. Препораките од […]

Вести Македонија Ударни вести

Филипче: На средината од месец јули ќе започне теренската вакцинација

    На денешната Трибина на тема „Вакцинација и предизвици со Ковид-19“ на која учествуваа министерот за здравство д-р Венко Филипче, претседателката на Националниот комитетот за имунизација проф. д-р Александра Грозданова, проф. д-р Драган Даниловски епидемиолог и проф. д-р Александар Петличковски од Институтот за имунобиологија и хумана генетика, се дискусутираше за сите аспекти на вирусот […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Се зголемува интересот за вакцинација, граѓаните да се пријават на vakcinacija.mk

  Вакцинацијата се одвива непречено на сите пунктови низ државата, изјавија од Министерството за здравство. Прва доза вакцина вчера примиле 13.076 граѓани, а вчера вкупно се вакцинирале 14.033 граѓани. Во државата вкупно се аплицирани 145.043 дози вакцини, од нив 121.181 граѓани се вакцинирани со прва доза, а ревакцинирани се 23.862 граѓани. Со последните бројки 35% […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Европска недела на имунизација

  Во пресрет на Европската недела за имунизација, покрај актуелната имунизација која е во тек против Ковид 19 вирусот, последните неколку години го осовременивме календарот за имунизација, соопштија од Министерството за здравство. Воведовме две нови вакцини – вакцина против рота вирус и пневмококна вакцина. Вакцините кои се набавуваат во нашата држава се од производители од […]